Štimac: Ići ću i ja kod Platinija, siguran sam da mu Marković nije pričao o Mamiću

Foto: Cropix / Damjan Tadić

IGOR ŠTIMAC zvuči vrlo mirno dok tumači Uefino priopćenje kojim se anuliraju njegovi "izvanredni" zahtjevi. Spreman je Uefi i Michelu Platiniju iznijeti i drugu stranu priče, ali tek kada završi postupak Ministarstva uprave. Zapisnik s Izvanredne skupštine je zgotovljen, sutra će na ovjeru pa prema Uredu državne uprave. No, ne prema onom zagrebačkom, Štimčeva će pravna služba tražiti izuzeće i premještaj na neutralni teren.

"U potpunosti razumijem stajalište Uefe, oni žele da se u nogometnoj kući stvari odvijaju normalnim, legalnim putem. No, jasno je da oni nisu upoznati s kršenjem zakona i Statuta na sjednici 17. prosinca. Njihov stav odraz je onoga što su im Vrbanović i Srebrić prezentirali. Nisam ni očekivao da Uefa prizna našu skupštinu, prije nego odluku donesu državne institucije", rekao nam je Igor Štimac, u predvečerje dolaska Platinija u Hrvatsku.

"Ići ćemo mi i Uefi i Platiniju, jasno je da želim da se čuje i druga strana. No, ništa nećemo napraviti prije nego naše institucije odrade svoj posao."

Ključni je problem, ističe Štimac, što IO HNS-a nije udovoljio zahtjevu skupštinara za Izvanrednom skupštinom, kao što se to prezentiralo Uefi.

"Uefi je odaslana dezinformacija da je skupština sazvana u roku. To nije točno, jer nisu uvažili naš zahtjev za Izvanrednom skupštinom kao i njezin dnevni red."

Može li se na redovnoj skupštini 19. travnja većinom mijenjati dnevni red i glasati o povjerenju predsjedniku? Štimčevi pravnici tvrde da može, no ističu i jednu drugu "zanimljivost" koja će se odigrati prije mjeseca travnja. HNS je, naime, za sutra sazvao sjednicu IO-a, koji nema pravo usvajati proračun za godinu u tijeku, već je to obveza Skupštine. Financije su, međutim, na sutrašnjem dnevnom redu u Rusanovoj.

"Zakon jasno nalaže da bi financijski proračun HNS-a trebao biti usvojen do kraja veljače i to može učiniti samo Skupština HNS-a. HNS  ima obvezu prema zakonu i Fini, pa zar će mu 1. ožujka Fina blokirati račun? Živo me zanima. Marković i Mamić svejedno krše zakonske okvire ne donoseći i ne usvajajući proračun u roku. Zar će ga usvojiti sutra na IO-u koji nema pravo na to i opet prekršiti zakon", pita se Štimac.

"Sutra su spremi otići još korak dalje u kršenju zakona, a siguran sam da Uefa to ne zna. Isto tako sam siguran da Marković nije izvijestio Uefu da Zdravko Mamić, kao osoba protiv koje se vodi kazneni postupak nema pravo sudjelovati u radu sportskih tijela? Tko mu je izdao potvrdu o nekažnjavanju i ima li je uopće? Zna se što Zakon o sportu kaže o ljudima kojima se kazneno sudi za djela za koja je propisana kazna veća od tri godine zatvora. Ovo što mi radimo je otpor takvoj politici i ljudima koji je vode."

Zdravko Mamić tvrdi da je ovo njegova i vaša bitka.

"Dobro da je konačno priznao da je ovo njegova borba, ali srećom, borimo se za različite stvari. Nemam neki poseban komentar na rad tog čovjeka. Sada nas čeka pritisak kroz sudačku organizaciju na one klubove koji su stali uz nas. Žele kupiti vrijeme da preokrenu stanje glasova. Tu nema skrupula, pa mi nismo mogli dobiti niti zapisnik sa Skupštine da imamo pravo na žalbu."

Što je s nepravilnostima prilikom glasovanja na Izvanrednoj skupštini?

"Ne mogu nikome govoriti kada da ide na WC. Jasno da se to nije trebalo dogoditi, bio sam vrlo ljut, ali na skupštini je bila verifikacijska komisija kao i brojač glasova, koji uvjeravaju kako su vidjeli Galešića kada se primaknuo stolu i podignuo listić. Nije se dogodila povreda pravila."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara