Štimac: Sankcije Uefe? Ma dosta mi je Markovićevih gluposti!

Foto: Cropix

IGOR ŠTIMAC primao je čestitke, ali prava bitka tek kreće, i pitanje je kako će završiti. Hrvatska trenutno ima dva predsjednika nogometne vlade, a koji je od njih legalan, sudit će nadležne institucije. Štimčev plan je jasan - zapisnik sa Skupštine predat će Uredu opće uprave, ali od Ministarstva uprave tražit će izuzeće zagrebačkog ureda te prebacivanje uknjižbe na onaj varaždinski.

U roku od 30 dana očekuje se očitovanje, a potom žalbeni postupci, bilo s jedne ili druge strane. U slučaju da i državne institucije Štimcu kažu NE, pred vratima će vrlo brzo biti i Skupština koju je sazvao Vlatko Marković, 19. travnja. Na njoj će Štimčevi zastupnici većinom tražiti izmjenu dnevnog reda i smjenu predsjednika Markovića. Kaos i lakrdija. Na braniku nogometa najčešće su zaštitarske službe, a novonastalo stanje zapravo i nije neka novost - cirkus traje već godinama, a eskalacija je nastala prvi puta kada se netko odlučio pobuniti.

Štimcu neće biti lako obraniti Savez zagrebačke županije nakon što je jedan njihov predstavnik glasao umjesto svog kolege, kojega je na WC potjeralo baš kada je trebalo dignuti ruku za Markovićevu smjenu. Mnogi će reći da se radi o čudnoj situaciji, no još je čudnije kako se Tomislav Čorak iz Vukovarsko-srijemske županije zaputio na Skupštinu, ali nije uspio doći do Zagreba.

Nevjerojatno zvuči i činjenica da su u Savezu koprivničko-križevačkom sazvali Skupštinu u isto vrijeme dok se u Westinu birao novi predsjednik te smijenili svog zastupnika Dragutina Marijanovića. On je stigao u Zagreb i glasao za Štimca, ali njegov matični savez to će osporiti. Nejasno je što će biti s glasom Dorisa Miculinića, koji je stigao bez vjerodajnice svog šefa Miroslava Uljana. Na to će Štimac odgovoriti: I bolje da mu Uljan nije ništa potpisao, on je pod kaznenom prijavom i nema pravo na to. Tako se stvari vrte u začaranom krugu, mnogi se više neće imati prilike iz njega izvući. Svaka strana gura svoju priču. Za neke su Štimčevi skupštinari heroji, za one druge - tek skup građana koji je predsjednika na ovaj način mogao izabrati i u birtiji. Najveća je tragedija što oni koji su nadležni - reagiraju vrlo sramežljivo.

"Primio sam puno čestitki, ali sam svjestan da nam predstoji neizvjesnost. Rasplet prepuštamo institucijama: Uredu državne uprave te Ministarstvu uprave. Nema potrebe za forsiranjem priče o dvovlašću. Oni koji se bune imat će pravo žalbe, a nama to nakon Skupštine u prosincu nisu dali. Nisu nam dali da vidimo zapisnik prije ovjere pa se nismo imali niti na što žaliti."

Postavlja se pitanje: tko će u međuvremenu voditi korespondenciju s Uefom? Tko će biti predstavnik ispred HNS-a kada hrvatska reprezentacija krene u Tbilsi na gostovanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uefa i Fifa nisu nadležne institucije i nikada se ne diraju u unutrašnja pitanja Saveza", u Dnevniku je svoj stav izrekao Štimac, dok nam je Ivan Brleković pojasnio:

"Korespondenciju će voditi one osobe koje su upisane u Registar udruga"

Dakle, Marković i Srebrić. Iako je Štimac većinom izabran za predsjednika, jasno je da u ponedjeljak neće doći na posao u Rusanovu.

"Ne smatram da ova situacija šteti hrvatskom nogometu. Ovo je početak koji liči na divovsku borbu protiv ljudi koji čvrsto čuvaju svoje povlastice i pozicije koje su stvarali posljednjih 12 godina. Oni nisu istinski branitelji hrvatskog nogometa. Ja sam ponosan što smo mi uspjeli izdržati sve pritiske, dali smo si truda da ovu bitku časno nastavimo", govori Štimac.

Očekuje li da bi se Fifa i Uefa ipak mogle očitovati o ovom kaosu? Nešto je o tome, kao i đubretarskim metodama pobunjenika rekao i još jedan predsjednik. Vlatko Marković.

"To su samo gluposti. Marković se danas konačno oglasio u javnosti, ali opet koristi neprimjerene izraze. Neka samo kaže termin pa da razgovaramo na demokratskoj razini i problemima u nogometu. Ovo što smo danas vidjeli volja je većine. Sudionici smo HNS-a i on mora poštovati našu odluku."

POGLEDAJTE ŠTO JE INDEXOVA KAMERA ZABILJEŽILA U WESTINU:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara