STOJKO VRANKOVIĆ ZA INDEX:

Stojko Vranković: Cikatić je bio životinja u ringu, brojao je i svaku borbu na ulici

Stojko Vranković: Cikatić je bio životinja u ringu, brojao je i svaku borbu na ulici
Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog košarkaškog saveza i proslavljeni Drniški Orao Stojko Vranković bio je velik prijatelj Branka Cikatića, koji je jutro preminuo u 66. godini nakon skoro dvije godine borbe s bolešću.

"Njegova supruga Ivana jutros me nazvala i javila da je preminuo", rekao je za Index srebrni olimpijac iz Barcelone.

Povezali su ih sportski uspjesi i ljubav prema sportu općenito, ali nisu se upoznali na nekom službenom događaju.

"Prvi put smo se vidjeli prije nekih 30-ak godina na zagrebačkom nasipu kad smo obojica išli trčati", prisjetio se Vranković.

"A vi ne računate borbe kad bi me napali na ulici?"

"Bili smo u različitim sportovima, ali smo se povezali. Počeli smo se družiti, i samostalno i obiteljski. Imali smo dobar, sasvim normalan odnos. Privatno je bio sasvim drukčiji nego u ringu, u kojem je bio životinja. Nikad nisam doživio neku scenu s njim, niti da je imao scenu s nekim drugim, ali njegov je život pun anegdota. Pričao mi je kako su ga pitali koliko je borbi u životu imao, a on je rekao preko 500. Kad bi ga pitali kako tako puno, uzvratio bi protupitanjem: 'A vi ne računate one kad bi me napali na ulici?'", nasmijao se Vranković.

U svibnju 2018. završio je u bolnici zbog krvnih ugrušaka u potkoljenicama, koji su mu se stvorili zbog brojnih udaraca koje je nogama zadao tijekom karijere. Jedan je trom dospio do pluća i prouzrokovao emboliju. Zdravstveno stanje mu se krajnje zakompliciralo, tri mjeseca trajala je borba za njegov život u splitskoj bolnici.

No s vremenom tamo više nije bilo mjesta za njega, pa su ga prebacili u bolnicu u Kninu, koja je bila manje opterećena. Kad je saznao što se događa, Vranković je urgirao i uz pomoć Dubravka Šimenca i Zaklade hrvatskih sportaša Cikatića su prevezli u Zagreb, gdje je imao bolje uvjete za oporavak.

"Dizao se i ponovno počeo hodati, ali bolest je uznapredovala..."

"Kad je došao k sebi, Ivana ga je odvela natrag u Split. Bio sam mu u posjetu, napredovao je, išlo je nabolje, lagano se dizao i počeo ponovno hodati, ali bolest je opet uznapredovala. Jutros me Ivana nazvala s tužnim vijestima", rekao je Vranković.

Posljednji put su se čuli, kaže, prije nekih mjesec dana.

"Zvala me njegova supruga dok sam bio u Nizozemskoj, gdje je košarkaška reprezentacija igrala kvalifikacije za EP, i rekla mi da bi me Branko htio čuti. Malo smo popričali, ali već tada ga je bilo teško razumjeti", prisjetio se predsjednik HKS-a.

"Bio je karakterna osoba i nije dao na sebe, zato je i imao problema. Jako dobar, susretljiv čovjek s kojim si mogao razgovarati o sportu 24 sata na dan, ne samo o borilačkima, nego o svemu, a posebno se dobro razumio u fizičke pripreme, jako dugo je vrhunski održavao tijelo", rekao je za kraj Drniški Orao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara