STRAHOVLADA TORCIDE Tuku vlastite igrače, razbijaju im stanove i automobile, smjenjuju predsjednike

STRAHOVLADA TORCIDE Tuku vlastite igrače, razbijaju im stanove i automobile, smjenjuju predsjednike

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

SRAMOTNI incident ispred prostorija Torcide na Starom placu u kojem su navijači u ponedjeljak oko 14 sati prvo verbalno napali Saida i igrače Hajduka, a potom poslije prepirke Futacsa udarili nogom u glavu, obilježio je današnji dan. Nažalost, jer više nitko ne priča o jednom od najboljih derbija u posljednjih nekoliko godina. Čudesne obrane Livakovića, majstorski gol Mije Caktaša i fantastično navijanje krcatog Poljuda u sjenu je gurnuo divljački napad nekoliko huligana.

Povodom tog događaja nabrojat ćemo nekoliko samo recentnih slučajeva kad je Torcida što verbalno, što fizički napadala upravu Hajduka, igrače, pa čak i novinare. Takvih je ispada u prošlosti bilo jako puno, sjetimo se samo iskopanih grobova za igrače u kolovozu 2003., no da ne idemo predaleko u prošlost za početnu točku odabrali smo 2016.
 
21. kolovoza 2016. - Torcida je verbalno napala igrače Hajduka i zatočila novinare nakon poraza od Rijeke na Poljudu (2:4)
 
Torcida je nakon Jadranskog derbija u kolovozu 2016. godine u utrobi Poljuda verbalno napala igrače i novinare, nekolicinu je njih u press sobi dolsovce zatočila te je tražila Zdravka Reića.
 
Pripadnici Torcide novinare su optužili da su četnici, Jugoslaveni, udbaši te plaćenici koji uništavaju Hajduk pišući za Mamićeve novine. Vikali su ''Dajte nam Reića, hoćemo Reića, živite od Hajduka, a serete po njemu''.
 
Nakon što su igrači Hajduka izašli iz svlačionice, i oni su dobili uvrede.
 
''Treba vas prebiti'', vikali su navijači koji su tražili razgovor s predsjednikom Kosom, a vrijeđali su i upravu kluba.
 
4. studenoga 2017. - Torcida je pobjesnila nakon poraza od Rudeša na Poljudu (2:3) i igračima i upravi poručila: Dobit ćete batine. Fran Tudor je dobio upaljačem u glavu.
 
Torcida je utakmicu Hajduka i Rudeša otvorila s devet minuta šutnje u znak prosvjeda zbog tada devet bodova zaostatka za Dinamom, a zaključila gromovitim povicima, prijetnjama i nasiljem prema igračima.
 
Navijači splitskog kluba kraj su susreta protiv posljednje momčadi HNL-a dočekali bijesni. Igrače su zasuli zvižducima, uvredama i predmetima koji su im se našli pri ruci.
 
"Dobit ćete batine", "Igrajte, pičkice!", "Srami se, Hajduče", "Uprava, odlazi", "Skidajte dresove" - orilo se sa svih tribina poljudskog stadiona, a kaos je krenuo kada su igrači na kraju utakmice došli pod sjevernu tribinu. 


Torcida je dozivala i postrojila igrače, a kapetan Zoran Nižić krenuo je u prepirku s navijačima koji su zasuli teren raznim predmetima. Fran Tudor dobio je udarac upaljačem u glavu. Letjeli su i stolci. Kapetan Nižić nakon utakmice kazao nam je da mu nije bilo ugodno. "Ovo je katastrofa, potpuni kaos", poručio je Zoran Nižić nakon utakmice.
 
 
7. studenoga 2017. - Napad na Francka Ohandzu
 
Navijači Hajduka došli su pred stan nekadašnjeg napadača Hajduka Francka Ohandze, vrijeđali su ga verbalno, a nakon toga su na spuštene balkonske rolete bacali razne predmete. Pokušali su ući u stan, ali nisu uspjeli. Lupali su po njegovom automobilu, vratima stana... 

Sve je počelo nakon poraza od Rudeša na Poljudu gdje se dio navijača zbog loših rezultata okrenuo protiv aktualne uprave kluba. Torcida je na utakmicu stigla prvi se put otvoreno suprotstaviti aktualnoj upravi koju krivi za loše rezultate, golem zaostatak za Dinamom i gomilu lažnih obećanja.
 
Kamerunac je napad prijavio policiji, a napad je potvrdio i glasnogovornik Hajduka Ante Bilić.
 
"Upoznati smo s izgredom koji se dogodio ispred stana u Splitu koji koristi naš nogometaš Franck Ohandza. Nije nam prijavio nikakvu fizičku ozljedu, a Hajduk će poduzeti sve mjere kako bi se zaštitili svi naši igrači. Vjerujemo kako će se brzo utvrditi okolnosti nastalog događaja te ćemo i u ovoj prigodi još jednom ponoviti da se nikakav oblik nasilja ne smije tolerirati", pisalo je tada u priopćenju splitskog kluba nakon nemilog incidenta.
 
23. travnja 2018. - Napad na Marka Futacsa
 
Dan nakon poraza u derbiju i samo nekoliko sati nakon što je NO Hajduka zbog optužbi Torcide smijenio predsjednika Ivana Kosa, Marko Futacs, Hamza Barry, Savvas Gentsoglou, Hysen Memolla i Ahmed Said šetali su Splitom i u jednom trenutku prolazili pored Kluba navijača Torcida.
 
Tada je, doznajemo, izletjelo nekoliko osoba odjevenih u boksačke hlačice i verbalno napalo Saida zbog loših igara i pogreške kojom je Dinamo stigao do pobjede u utakmici sezone. Njegovi suigrači odmah su mu priskočili u pomoć i pokušali smiriti situaciju, a u naguravanju je jedan od navijača mađarskog napadača udario nogom u glavu i ozlijedio ga.
 
Zanimljivo, Futacs je prvi od Hajdukovih nogometaša sinoć pružio podršku smijenjenom Kosu i rekao da je njegova smjena pogrešan potez splitskog kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara