Studija: Kakvi nogometaši loše izvode penale?

Tekst: Totalsport
Foto: Cropix

GEIR JORDET, britanski sportski psiholog, pozabavio se analizom rezultata izvođenja kaznenih udaraca u nogometu ovisno o okolnostima u kojima su izvođeni.

Jordet i njegove kolege, kako piše online-izdanje britanskog Metroa, proučavali su sve kaznene udarce s prijašnjih Svjetskih prvenstava, Europskih prvenstava i utakmica Lige prvaka.

Ispada da je vjerojatnost promašaja penala veća ukoliko je vrijeme reakcije igrača nakon sučeva zvižduka kraće. Jordetovi rezultati pokazuju da su igrači čija je reakcija nakon sučeva zvižduka dozvole izvođenja penala bila brža od 200 milisekundi zabili gol u samo 57% slučajeva. Oni koji su reagirali sporije, više od sekundu po sučevu signalu, zabili su gol u 80% slučajeva.

Zaključak se svodi na smirenost živčanog sustava u tim, po nogometaše stresnim situacijama. Igrači koji reagiraju naglo ne osjećaju se ugodno i očajnički žele tjeskobno iskustvo čim prije privesti kraju. To mogućnost promašaja logično čini vjerojatnijom.

U proporcionalni odnos Jordetov je tim stručnjaka doveo još dva parametra: većinom uspješni izvođači prakticiraju duži vremenski proces da bi namjestili loptu na bijelu točku, dok sudačko oklijevanje sa signalom za početak izvođenja udaraca negativno utječe na uspješnost izvođača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara