Šveđaninu Byggmarku slalom u Kitzbuehelu, Kostelić sedmi

POBJEDNIK pete utrke slaloma ovogodišnjeg Svjetskog kupa je 22-godišnji Šveđanin Jens Byggmark, kojem je to prva pobjeda u karijeri.

U vrlo teškim uvjetima, startao je kao posljednji u drugoj vožnji, kada je staza već ispucala na nekoliko mjesta, a snijeg koji je padao ometao vidljivost, uspio je sačuvati prednost i vodstvo iz prve vožnje. Najbolji plasman prije današnje pobjede Byggmark je ostvario 5.mjestom u Aspenu na početku sezone.

Austrijanci su na domaćem terenu očekivali visok doseg Benija Raicha koji je završio na 5. mjestu ali je zato ugodno iznenadio Mario Mat prodorom sa 10. mjesta nakon prve vožnje na drugo. Njemački veteran Alois Vogl(35) bio je treći gdje je skočio čak sa 15. mjesta.

Ivica Kostelić je bio blizu podija, ali nakon prve vožnje. Druga je donijela poteškoće kao i mnogima sa visokim startnim brojem no sedmo mjesto nije neuspjeh. Ipak, zaostatak od skoro dvije sekunde ga sigurno ne veseli.

U poretku za Svjetski kup i dalje vodi Norvežanin Svindal sa 745 bodova, drugi je Švicarac Couche sa 677, a Bode Miller, koji ni danas nije završio prvu vožnju, je treći sa 640.

U slalomu je nakon današnje pobjede Biggmark preuzeo vodstvo sa 243 boda a drugo mjesto dijele Raich i Larsson sa po 225 bodova. Kostelić je 12. sa 96 bodova.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara