Švedska na penale do svjetskog zlata u hokeju

Švedska na penale do svjetskog zlata u hokeju

Foto: Hina/EPA

HOKEJAŠI Švedske obranili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva elitne skupine u Kopenhagenu svladali Švicarsku s 3:2 (1-1, 1-1, 0-0; 1-0) boljim izvođenjem kaznenih udaraca.

Šveđani su tako drugu godinu zaredom stigli do zlata u raspucavanju u finalu, prošle godine bili su uspješniji od Kanađana, a ove od Švicaraca.

Švicarska je vodila i 1:0 i 2:1 golovima Nine Niederreitera (16:38) i Time Meiera (23:14), no Švedska je oba puta prilično brzo uspjela poravnati preko Gustava Nyquista (17:54) i Mike Zibanejada (34:53).

Kako se rezultat nije mijenjao ni u trećoj trećini niti u 20 minuta produžetka, pristupilo se raspucavanju. I tu je povela Švicarska, njihov prvi izvođač Sven Andrighetto bio je precizan, no niti jedan od preostala četiri švicarska izvođača nisu bila uspješna, dok su švedske zvijezde Oliver Ekman-Larsson i Filip Forsberg bili precizni u trećoj, odnosno četvrtoj seriji i osigurali Švedskoj 11. naslov prvaka.

Švedska je tako drugi put u povijesti uspjela obraniti naslov prvaka, dosad su igrači s tri krune na prsima samo dvije godine zaredom osvajali zlato, 1991. i 1992. godine.

Švicarskoj je ovo bio treći nastup u finalu i treći poraz. Prvi se dogodio davne 1935. od Kanade, a drugi prije pet godina također od Švedske. No, te 2013. je u Stockholmu bilo uvjerljivih 5:1.

Hokejaši SAD-a osvojili su brončane medalje, oni su u susretu za treće mjesto u nedjelju u Kopenhagenu svladali Kanadu s 4:1 (0-0, 1-1, 3-0).
 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara