Svi Mirkovi porazi

HRVATSKI gladijator Mirko "Cro Cop" Filipović u svojoj je profesionalnoj karijeri odradio 29 borbi. Iako je u većini slučajeva kad je ušao u ring (ili kavez) iz njega izašao kao pobjednik, pet je puta pretrpio i gorčinu poraza. A kako se od Mirka očekuju samo pobjede, upravo se porazi najbolje pamte.

Prvi je poraz Mirko doživio 9.11. 2003. godine od strane Antonija Rodriga Nogueire, poznatijeg kao Minotaur. Mirko se protiv Minotaura dobro držao, ali jednom kad je borba došla u parter za Cro Copa više nije bilo izlaza. Minotaurov brazilski jiu-jitsu pokazao se kobnim za Mirka, a jednom kad mu je Nogueira uspio izvući polugu na ruci, nije bilo izbora nego predati borbu.

Nakon poraza od Minotaura Mirku je bio potreban period oporavka i ponovnog dokazivanja pa je uslijedilo nekoliko slabijih protivnika. I upravo je jedan od njih uspio opet iznenaditi Mirka i nokautirati ga po prvi put u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Svi obožavatelji našeg borca sigurno još pamte taj udarac šakom u glavu kojim je Randleman 25.4.2004. godine srušio Mirka Filipovića i došao do najveće pobjede u svojoj karijeri. Taj će se meč, osim po Mirkovom porazu, pamtiti i po aferi "zabranjene snimke". Mirkov je menadžer, naime, zabranio prikazivanje snimke meča u Hrvatskoj, misleći valjda da je to najbolji potez za očuvanje ugleda njegovog borca.

Mirko se ipak uspio oporaviti od ovog šoka i bez problema ušao u niz pobjeda, među kojima je bila i uzvratna borba protiv Randlemana. Na ovaj je način Mirko izborio priliku za borbu protiv "ruskog medvjeda" Fedora Emalianenka i moguće osvajanje naslova prvaka PRIDE-a.

28.8.2005. godine uslijedila je napeta i izjednačena borba, pune su tri runde Mirko i Fedor odmjeravali snage,  da bi o pobjedniku na kraju morali odlučivati suci. Odluka sudaca bila je jednoglasna - pojas svjetskog prvaka ostaje u Fedorovim rukama. Fedor je tako iz ringa još jednom izašao neporažen, noseći pojas svjetskog prvaka, dok je Mirko sa sobom ponio samo izraz lica na kojem se očitovalo ogromno razočaranje.

Nakon borbe s Fedorom, uslijedio je okršaj s Joshom Barnettom, u kojem su suci ipak bili na Mirkovoj strani, a nakon toga još jedan poraz. Opet odlukom sudaca, ali ovoga puta od Marka Hunta. Protiv Hunta se Mirko borio na Staru godinu 2005, a suci mu nisu bili skloni, iako je možda čak i trebao pobijediti, o čemu svjedoči i gusta podijeljena odluka sudačke komisije.

Nakon Hunta, Mirko se još četiri puta borio u PRIDE-u i upisao isto toliko pobjeda. Pali su Minowa, Yoshida, Sliva i još jednom Barnett (protiv njega ostvario mu se san svakog ultimate borca - osvojio je pojas posvećen pobjedniku Grand Prixa), a onda, kad se najavljivao uzvrat s Emelianenkom, je došlo do spektakularnog transfera - Mirko je prešao u UFC. U UFC-u se od njega puno očekivalo, a očekivanja su nakon prve borbe protiv Amerikanca Eddija Sacheza, koju je Mirko bez problema riješio u svoju korist, samo porasla. Brzo se počelo pričati o Mirkovoj borbi za naslov prvaka UFC-a, sve što je Cro Copu bilo potrebno da si osigura meč protiv aktualnog prvaka Randyja Couturea, bila je pobjeda protiv Gabriela Gonzage.

I  tad je uslijedio šok. Gonzaga je Mirka brutalno nokautirao upravo njegovim najjačim udarcem, high-kickom, i tako postao prvi Coutureov izazivač. Gonzaga ovih dana počinje s pripremama za borbu za naslov, dok će Mirko ipak morati početi s oporavkom od poraza i razmišljanjem o sljedećem protivniku. U ugovoru mu stoji da mora odraditi još četiri borbe, pa je osvajanje Coutureovog pojasa možda i dalje moguće. 

P.V.
Foto: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara