Švicarci o Shaqirijevom i Xhakinom provociranju Srba: Imaju u nogama, nemaju u glavi

Švicarci o Shaqirijevom i Xhakinom provociranju Srba: Imaju u nogama, nemaju u glavi
Foto: EPA

"BRILJANTNE budale", naslov je osvrta švicarske dnevne tiskovine "Blick" kojim se aludira na proslave pogodaka Granita Xhake i Xherdana Shaqirija kojima je Švicarska preokretom pobijedila Srbiju (2:1) u drugom krugu grupe E na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

>> Švicarski Kosovari zabili Srbima pa rukama napravili simbol Albanije

>> Srbi uložili FIFA-i žalbu na sve: Shaqirijeve kopačke, suparničko slavlje golova, zastave, nekorištenje VAR-a...

Otkako je ples kuglica ždrijebom u Moskvi spojio Švicarsku i Srbiju, naslućivalo se kako će međusobni ogled odisati rizikom i tenzijama.

Švicarski dres nose četiri igrača rođena na Kosovu ili koji su albanskog podrijetla. Riječ je o Granitu Xhaki i Xherdanu Shaqiriju te Valonu Behramiju i Blerimu Dzemailiju. S obzirom na političke odnose Srbije i Kosova, zaključak je bio kako utakmica neće proteći isključivo u sportskom naboju.

Švicarski mediji slave karakter nacionalne reprezentacije i pobjedu vjerojatno vrijednu osmine finala, ali izražavaju stid zbog gestikulacija Granita Xhake i Xherdana Shaqirija kojima su, pokazujući albanske simbole u vidu dvoglavog orla, pred licem javnosti proslavili svoje pogotke. I, prema mišljenju javnosti, svojim provokacijama iskazali nepoštovanje.

"Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri, dva najdarovitija igrača švicarske generacije, odlučili su meč. Imaju noge kakve nema nitko u reprezentaciji. Međutim, nemaju razvijen politički senzibilitet i društvenu odgovornost. Trebali su pričati o nogometu, a ne da pričaju i provociraju rukama prilikom proslave golova. Svi znamo u kakvim su odnosima Srbija i Kosovo. Provokacijama nema mjesta na stadionima", komentar je švicarskog lista Neue Zürcher Zeitunga, uz podsjećanje kako su Valon Behrami i Granit Xhaka prije četiri godine javno obećali kako su provokacije stvar prošlosti te kako neće prakticirati kontroverzno slavlje.

"Danima je švicarska delegacija elegantno izbjegavala temu Srbije i Kosova, pogotovo izbornik Vladimir Petković koji je ignorirao sve političke prizvuke. Igrači su se, kao i on, držali terena. Ova nesmotrena gesta sve je uništila. Granit Xhaka htio je iskazati znak zahvalnosti svim ljudima koji su ga oduvijek podržavali. Tako je rekao. Međutim, ono što su Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri napravili jest da su ponovo potpalili diskusiju za koju smo mislili da je odavno završena", gledište je Neue Zürcher Zeitunga.

"Nogomet i sport igra su zajedništva. Nepotrebne i glupe provokacije nikome nisu potrebne", zaključak je Blicka.

Švicarski izbornik Vladimir Petković bio je razočaran viđenim. 

"Unaprijed sam im rekao da se politika ne smije miješati sa sportom. Cijela država mišljenja je da nam to nije potrebno."

"To je emocija. Nikoga nisam vrijeđao. Ne želim diskutirati", poručio je nakon meča Xherdan Shaqiri kojeg svjetski mediji, kao i Granita Xhaku, nazivaju "stranim plaćenikom s Balkana". 
 

Video: Dalić o Ćorluki Video: Salah dobiva čečensko državljanstvo Video: Trening Francuske prije Danske

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara