Svih osam terena na Indian Wellsu pokriveno "okom sokolovim"

Foto: AFP

ONO što su najavili, organizatori ATP i WTA turnira u kalifornijskom Indian Wellsu su i učinili: svaki od osam terena teniskog kompleksa pokriven je tehnologijom za provjeru traga loptice.

Popularni "hawk-eye", posebice omiljen među tenisačima i tenisačicama zbog rezistencije na sudačke pogreške, ali također i među publikom koja uzbuđeno na monitoru prati rezultat kompjutorske arbitraže, primjenjivat će se po prvi put u povijesti na svakom od terena na kojima će se igrati jedan ATP/WTA turnir.

Indian Wells u tom je pogledu apsolutna avangarda, jer u svijetu ne postoji niti jedan teniski turnir sa stopostitnom pokrivenošću terena "hawk-eyeom". Prošle godine Grand Slam turniri u Wimbledonu i US Openu imali su samo tri terena opremljena tehnologijom. Za ovogodišnji Wimbledon organizatori su najavili da će opremiti još jedan.

S obzirom da instalacija potrebnih instrumenata po terenu košta 60.000 do 70.000$ nije teško izračunati da su organizatori kalifornijskog turnira uložili dodatnih 420.000$ do 490.000$ dolara kako bi "hawk-eyeom" pokrili sedam nepokrivenih terena.

"Ovo je teniska revolucija!", rekao je Raymond Moore, predsjednik organizacijskog odbora turnira.

Potez je, očekivano, pozdravio i hrvatski tenisač Ivan Ljubičić, branitelj naslova na turniru Masters 1000 kategorije, koji je zagovornik sustava otkad je isti prvi put prije pet godina primijenjen u Key Biscayneu na Floridi:

"O "hawk-eyeu" mogu reći samo najbolje. Što manje ovisite o sucima, to bolje. Tenisači žele samo odlučivati tko je bolji igrač na terenu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara