ATLETIKA

Svjetski prvak na 100 m izbjegavao doping testove, suspendiran je

Svjetski prvak na 100 m izbjegavao doping testove, suspendiran je
Foto: EPA

JEDINICA za integritet atletike (AIU) privremeno je suspendirala svjetskog prvaka na 100 metara, Amerikanca Christiana Colemana zbog kršenja pravila u borbi protiv dopinga zbog čega bi mogao propustiti Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine.

Američki sprinter je suspendiran jer je u posljednjih 12 mjeseci propustio tri testiranja na doping što po pravilniku može rezultirati jednogodišnjom ili dvogodišnjom suspenzijom. Posljednji put Coleman je propustio testiranje 9. prosinca prošle godine, a prije toga 16. siječnja i 26. travnja 2019. godine.

"AIU potvrđuje privremenu suspenziju Christiana Colemana zbog kršenja antidopinških pravila", objavio je AIU.

Znao je da mu prijeti suspenzija

Samo nekoliko sati prije službene objave, Coleman je u izjavi na Twitteru otkrio kako mu prijeti suspenzija. U svom postu Amerikanac tvrdi kako je posljednji propušteni test u prosincu bio namjerni pokušaj antidoping dužnosnika da ga pokušaju uhvatiti.

Coleman, koji je favorit za olimpijsko zlato u utrci na 100 metara u Tokiju, najavio je kako će se žaliti AIU jer nema podataka o tome da je itko dolazio k njemu ili ga je nazvao. Kazao je kako je 9. prosinca bio u božićnoj kupovini optužujući antidoping agente da postavljaju zamku kako bi ga uhvatili.

"Nemojte mi reći da sam propustio test ako se prikradate mojim vratima, nema nikakvog zapisa da je itko došao kod mene", rekao je Coleman.

"Bio sam više nego spreman i na raspolaganju za testiranje, samo sam trebao primiti telefonski poziv", dodao je Coleman koji vjeruje da je ovo "pokušaj da ga se natjera da propusti test".

Nije ni trebao nastupiti na prvenstvu na kojem je osvojio dva zlata

Coleman je pobijedio na utrci na 100 metara na SP-u u Dohi prošlog rujna s rezultatom 9.76, a osvojio je zlato i u utrci 4x100 m. Ima i srebro na stotki sa SP-a u Londonu 2017.

Međutim, Coleman nije niti trebao nastupiti u Dohi jer je i tada iza sebe imao tri propuštena testa.

Propustio se testirati 6. lipnja 2018. te 16. siječnja i 26. travnja 2019. godine. Međutim, izvukao se na tehnikalije. Naime, dokazao je kako je njegov prvi propušteni slučaj bio 1. travnja, a ne 6. lipnja, što je značilo da tri neuspješna testiranja nisu bila unutar 12 mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara