Esport

Svjetski prvak u Fortniteu žrtva opasnog trenda. Policajci mu okružili kuću

Svjetski prvak u Fortniteu žrtva opasnog trenda. Policajci mu okružili kuću
Foto: Getty Images/Gulliver Image

KYLE "Bugha" Giersdorf prošlog je mjeseca u New Yorku osvojio svjetsko prvenstvo u Fortniteu i tri milijuna dolara. Preko noći je eksplodirao na društvenim mrežama, a u danima poslije turnira pojavljivao se u najvećim svjetskim medijima. Da i slava ima cijenu ubrzo je naučio kad su mu hakirani Twitch.tv i Twitter računi, odmah nakon osvajanja prvenstva, a u subotu navečer bio je žrtva jednog od najglupljih trendova u gaming svijetu.

>Nevjerojatno obećanje najveće hrvatske esport zvijezde

Bugha je bio žrtva swattinga, kriminalne aktivnosti u kojoj netko lažno policiji prijavljuje hitan slučaj kako bi mu policija, odnosno specijalci (SWAT) došli na vrata. Trend se prije pojavljivao na Twitchu, jer je idiotima posebno zanimljivo ako se cijela stvar odvije za vrijeme prijenosa uživo, odnosno dok gamer streama kako igra.

U subotu navečer netko je nazvao policiju predstavljajući se kao Bugha te prijavio da je ubio oca ustrijelivši ga više puta te da je majku svezao u garaži, rekli su iz policije za ESPN. Policija je ozbiljno shvatila prijavu te su ubrzo naoružani policajci okružili kuću. Normalna procedura je u takvoj situaciji nazvati na telefon u kući. Javio se Bughin otac, koji je potom izašao van. 

Kako je Bugha za to cijelo vrijeme streamao kako igra Fortnite s prijateljima, na streamu se vidi kako njegov otac dolazi po njega kako bi se situacija razjasnila. Ubrzo se vratio za računalo i rekao prijateljima: "Ovo je nešto novo. Došli su s oružjem, stari.. Doslovno su stali... To je strašno. Internet je jebeno lud."

Jedan od policajaca je svjetskog prvaka u Fortniteu prepoznao iz medija pa je sve vrlo brzo razriješeno. Iako je sve trajalo tek oko pola sata, iz policije su potvrdili kako su utrošeni brojni resursi. Zasad vjeruju kako je lažni poziv upućen  iz Europe.

Najgori slučaj swattinga je onaj iz 2017. u kojem je smrtno stradao Andrew Finch, nakon potpuno nevjerojatnog raspleta događaja. 

Casey Viner i Shane Gaskill posvađali su se oko oklade od 10 kuna na meč Call of Dutyja. Svađu se preselili na Twitter, na kojem je Viner prijetio da će swatati Gaskilla. Međutim, ovaj mu je dao svoju staru adresu u Wichiti u Kansasu, na kojoj nije boravio već godinu dana. 

Viner je adresu proslijedio Tyleru Barrissu, koji je potom lažno prijavio policiji da je na toj adresi ubio oca te da drži obitelj kao taoce. Policija je okružila kuću, a iz nje je izašao 28-godišnji Andrew Finch, otac dvoje djece. Policija ga je ubila na mjestu. Barriss, od ranije poznat policiji, priznao je krivnju te je proglašen krivim za brojne točke optužnice i osuđen je na 20 godina. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara