Svjetski rekord Kristijana Curavića u ronjenju na dah

Kristijan Curavić Kike, rođen na otoku Krapnju a već godinama živi u Norveškoj, postavio je novi rekord u ronjenju na dah.

Dvadesetosmogodišnji Krapljanin postavio je u nedjelju novi svjetki rekord u ronjenju na dah zaronivši pod led na dubinu od 46 metara u Bunnefjordu kod Osla.

Na toj dubini pomoćni ronitelji pričvrstili su kontrolnu pločicu na kojoj je bila ispisana dubina od 46 metara koju je Curavić dohvatio i pokazao sucima kad je izronio. Za taj pothvat trebalo mu je 80 sekunda - 40 da dođe do pločice, a 40 da izroni na površinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Curavić je nakon izrona izjavio da je potpuno nadzirao situaciju, te priznao da ga je bilo strah, ali na to gleda kao na nešto pozitivno jer, kako je rekao, taj ga osjećaj sprječava da učini neku glupost. ´Čovjek mnogo spozna o sebi kad pokuša prijeći granicu mogućega´, rekao je Curavić, najavivši da će se ronjenjem na dah pod ledom baviti do 40. godine.

To je drugi Curavićev pokušaj rušenja svjetskog rekorda u ronjenju na dah. Prošle godine, kad je izveo isti pothvat, rezultat mu nije priznat jer je izgubio svijest i završio u bolnici, ali se brzo oporavio.

Među publikom koja je bodrila Curavića bio je i njegov prijatelj Boerge Ousland, poznati športaš i vođa ekspedicija na Sjeverni pol. On i Curavić najavili su da će u travnju voditi ekspediciju na Sjeverni pol gdje će Curavić pokušati postaviti još jedan svjetski rekord u ronjenju na dah u ekstremnim polarnim uvjetima.

´Mnogi su prešli Sjeverni pol uzduž i poprijeko, ali ja ću biti prvi koji ce ondje postaviti svjetski rekord u ronjenju pod ledom. Cilj mi je zaroniti na 50 do 55 metara dubine´, objasnio je Curavić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara