Tata Murić: Ne pričam s Mamićem, Robert ima i druge opcije

Tata Murić: Ne pričam s Mamićem, Robert ima i druge opcije

Foto: Getty Images/Guliver Image

KAKO smo već pisali, Robert Murić je blizu povratka u Dinamo. Mladi nogometaš koji je Maksimir napustio nakon prijetnji Zdravka Mamića čupanjem grkljana njegovu ocu i zastupnicima, spreman je vratiti se u HNL.

Zdravko Mamić je u prosincu 2013. na jednom sastanku zaprijetio Murićevu ocu Branku, menadžeru Davoru Ćurkoviću i obiteljskom prijatelju Željku Pakasinu. Pregovori su navodno završili Mamićevim riječima: "Ubit ću vas i odslužiti. Iščupat ću vam grkljan", što su uplašeni Murićevi zastupnici prijavili policiji. Slučaj je završio na sudu, ali tri i pol godine kasnije sve je to zaboravljeno.

Mamić je nedavno javno poručio da bi platio milijune da Robert Murić opet zaigra u Dinamu, a on je nakon neuspjele gaže u Ajaxu i posudbe u Pescari spreman pregovarati. Navodno su Dinamo i Ajax već dogovorili transfer, čeka se potvrda s Murićeve strane.

"Ne miješam se u to, sve vodi menadžder mog sina. Robert je sad u Dubaiju, a ja nemam pojma ni o čemu...", javio nam se otac Roberta Murića koji se s odvjetnicima sudskim putem borio da slobodu svog sina i odlazak iz Dinama.

Mamić je ocu i menadžerima prijetio čupanjem grkljana, ali Branko kaže da je to završena priča.

"To je prošlost. Ne volim se vraćati na to. S Mamićem ne komuniciram, sve ide preko menadžera.

Vjerujete da je povratak Mamiću dobra opcija za vašeg sina?

"Ima on i druge opcije", odgovorio nam je Branko Murić.

Slučaj Murić je još jedna afera HNS-a pometena pod tepih

Prisjetimo se i kako je došlo do "slučaja Murić" koji je "čupanje grkljana" uveo u hrvatsku nogometnu terminologiju.

Murić i Dinamo su 1. veljače 2013. raskinuli stipendijski ugovor iz 2012. koji ga je vezao za Maksimir do lipnja 2015. te je potpisan novi profesionalni ugovor do lipnja 2014., nakon čega je najavljeno produljenje do 2019. Međutim, u prosincu 2013. Mamić se sukobio s Murićevim zastupnicima oko nastavka suradnje.

U prvim danima 2014. Zoran Mamić odlučio je prvoj momčadi priključiti mladog Murića kojeg je poveo na pripreme u Tursku, čime je nakratko udobrovoljio Muriće. Murićev tada aktualni ugovor s Dinamom vrijedio je još pet mjeseci, kada je trebao potpisati aneks na još pet godina. Međutim, u ožujku je navršavao 18 godina, što mu je omogućilo da se oslobodi ugovora i aneksa jer ga je potpisao bez nazočnosti socijalnog radnika, što propisuje Obiteljski zakon.
 
Već u veljači je Murić objavio da će nakon isteka ugovora prijeći u Ajax s kojim je sve dogovorio, čime Dinamu umjesto milijuna pripada samo 250 tisuća eura odštete. Bijesna braća izbacila su Roberta natrag među juniore, a on se više nije pojavio na treninzima. Bio je to težak period za mladog nogometaša koji je pola godine bio bez treninga. Murićev otac je u javnom pismu napisao kako više ne želi sa svojim sinom osjećati se ugroženo u zemlji za koju se borio te najavio rastanak s Mamićevim klubom. Uslijedio je novi udarac.

U ekspresnom roku HNS je poništio Murićev ugovor s Dinamom i na snagu vratio stari, stipendijski koji je trajao godinu dana dulje te je u pitanje došla cijela Murićeva karijera. Bio je to i dokaz Mamićeve snage i utjecaja unutar nogometnog saveza.

Mamićeva strana priče: Nisam prijetio, Murića bih napravio milijunašem

Par dana kasnije Zdravko Mamić je svoj novi "urbi et orbi" "Kad Tata prodaje, onda to izgleda drugačije" posvetio slučaju Murić. Mamić je pokazao ugovor koji su potpisali Dinamo (Zoran Mamić) te Robert Murić i njegovi roditelji za stipendiju od 1600 kuna. Nakon toga, tvrdio je, aneksom je povećao primanja mladog igrača, ponudio je 10 tisuća eura mjesečno, ali i ugovor na sedam godina.

"Pomozite mi da ne budemo servis menadžera i pohlepnih roditelja", zavapio je i dodao:

"Pozvao sam Murićeva oca na razgovor. Došao mi je u društvu gospodina Pakasina i mog prijatelja Ćurkovića. Pitao sam ga za novi ugovor, a on mi je rekao da su nastali neki novi momenti i: ja bi htel da razgovarate s tom gospodom. Potjerao sam dvojac van i obavio najnormalniji razgovor s ocem. Nisam mu prijetio. On mi je obećao da će se javiti, ali nikada nije došao", otkrio je Mamić svoju stranu priče.

"Zamolio sam Murića da razgovara sa svojim roditeljima, da ih zamoli da mi daju šansu za razgovor, a onda smo saznali da je sve dogovorio s Ajaxom. Zoki je rekao da ga neće trenirati i Murić otada nije došao ni na jedan trening. Materijalno smo oštećeni jer smo se dogovorili da je Murić igrač Dinama do 2019., a garantiram mu da ću ga napraviti milijunašem, ako me poslušaju i ostane u Dinamu", obećao je Mamić.

FIFA spasila Murića i opalila šamar HNS-u

Nakon Murićeva 18. rođendana, u lipnju 2014. Ajax je konačno potvrdio njegov dolazak, na što su iz Dinama oštro odgovorili kako Roberta i dalje smatraju svojim igračem te da imaju podršku Hrvatskog nogometnog saveza koji je zadužen za registraciju svih ugovora između igrača i klubova.

"Ajax ovim putem sigurno nije pokazao manire velikog europskog kluba, pokazali su razbojničko ponašanje", bile su Mamićeve riječi.

Nakon nekoliko upozorenja s Maksimira, Ajax je potražio pomoć FIFA-e koja je zadala velik udarac Dinamu proglasivši stipendijski ugovor s Murićem nevažećim, a Murića i službeno igračem Ajaxa. Na udaru se našao i HNS zbog uloge koju ima u nadzoru i registraciji ugovora između Dinama i njegovih igrača, ali Savez nikada nije objasnio kako je došlo do toga da FIFA poništi ugovor koji je HNS priznao.

Time je Murićeva agonija završila i mogao se okrenuti nogometu, ali u inozemstvu dosad nije imao previše sreće. Možda je na kraju ipak pronađe u modrom dresu.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara