Teamgeist - savršena lopta za Svjetsko prvenstvo

ZA SVAKO Svjetsko prvenstvo u nogometu timovi razvojnih inženjera, biomehaničara i dizajnera mjesecima rade na izradi lopte koja će se koristiti na najvećoj svjetskoj smotri nogometa. Tim njemačkih kreativaca tvrdi da je njihova lopta nazvana "Teamgeist" najpreciznija nogometna lopta ikad izrađena.

Lopta "Teamgeist" je stvorena u Adidasovom laboratoriju u Scheinfeldu, usred ogromne šume u južnoj Njemačkoj, a na izradi "savršene lopte" tim stručnjaka radio je više od tri godine.

Nakon opsežnih testiranja, voditelj projekta Markus Dietrich ponosno je ustvrdio kako se radi o "savršenoj lopti". Da se zaista radi o lopti impresivnih karakteristika, najbolje pokazuju testovi kojima je podvrgnuta tijekom izrade.

Teamgeist se tako, primjera radi, testira na izdržljivost tako da ju se ubaci u mašinu za pranje rublja čija je unutrašnjost oblijepljena brusnim papirom, a posebno izrađeni katapult nabija loptu svom silinom u metalni zid. Kad je lopta napokon "preživjela" rigorozne testove izdržljivosti, testira se na preciznost.

Preciznost lopte testira "noga" kompjuterski kontroliranog robota, koja udara loptu brzinom od oko 80 km/h, ali ne jednom. Test preciznosti ponavlja se na stotine puta, svaki put s istom snagom i kutom udarca, te svaki put mora letjeti istom putanjom.

"Teamgeist je najpreciznija lopta koju ste ikad vidjeli." - kazao je agenciji dpa razvojni inženjer Karsten Westphal.

Tajna preciznosti Teamgeista je u rasporedu kožnih elemenata na površini lopte. Manje elemenata i njihovih spojeva znači da je lopta izuzetno glatka, a njezin oblik vrlo je blizu savršenoj sferi.

"Samo lopte sa savršeno okruglom i glatkom površinom reagiraju konzistentnom putanjom na udarac nogom." - dodao je Westphal.

"Ranije lopte sastojale su se od 31 kožna elementa, a Teamgeist ih ima samo 14. To znači da vjerojatno da će igrač udariti loptu na spoju dva elementa smanjena za 60 posto." - tvrde u Adidasu.

Još jedna inovacija je ventil, koji je ugrađen tako da nimalo ne utječe na balans lopte, što prije nije bio slučaj.

Dodajmo za kraj da riječ Teamgeist znači "timski duh", te da je FIFA prije početka izrade lopte postavila najviše standarde kvalitete, koje su stručnjaci iz Adidasa uspjeli dostići nakon više od tri godine napornog rada i testiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara