hnl

Tko će biti juniorski prvak? Hajduk vodi, ali Dinamo traži da ga HNS proglasi prvakom

Tko će biti juniorski prvak? Hajduk vodi, ali Dinamo traži da ga HNS proglasi prvakom
Foto: hajduk.hr

ODLUČI li HNS konačno prekinuti ovu sezonu i titulu prvaka dodijeliti prvoplasiranoj momčadi, tu neće biti ništa sporno. Nakon 26 odigranih kola Dinamo ima čak 19 bodova više od Rijeke i nitko ne dvoji da Modri zaslužuju obraniti naslov.

Međutim, prekid nogometa zbog koronavirusa napravio je puno problema u juniorskoj ligi.

Dinamo i Hajduk vode veliku borbu za naslov prvaka, a prvo mjesto vodi u juniorsku Ligu prvaka.

Hajduk je prije prekida bio prvi na ljestvici s 42 boda iz 17 utakmica, a Dinamo je skupio 40 bodova u 16 utakmica.

Kako doznajemo, HNS će nakon sastanka IO-a poslati upit Uefi za savjet kome dodijeliti naslov prvaka.

Hajduk prvi, Dinamo traži naslov, a zbunjeni HNS ne zna što će napraviti i moli Uefu za pomoć

Splićani jesu prvi, ali imaju utakmicu više (Dinamo ima zaostalu utakmicu u Dugopolju) i tu klub s Maksimira vidi svoju priliku. Naime, Dinamo tvrdi da bi se u ovom slučaju trebao primijeniti kriterij ''prosjeka osvojenih bodova po utakmici'', što bi dalo malu prednost Dinamu.

No, taj kriterij, barem u hrvatskom nogometu, nema snagu zakona i prvak će biti onaj kome HNS dodijeli titulu, a to će se vjerojatno i dogoditi nakon sjednice IO-a HNS-a u utorak

''Ne znamo što će se dogoditi. Dinamo forsira da se prvak odluči na temelju nekakvog pravila o prosjeku osvojenih bodova, po kojem oni za 0,03 imaju bolji prosjek. To nije pravedno. Kako može biti prvak onaj tko je drugi na ljestvici? Najpravednije bi bilo da Dinamo odigra tu zaostalu utakmicu s Dugopoljem, pa ako pobijede nek budu prvaci'', kazali su nam u Hajduku.

''Hajduk je na polusezoni bio prvi, imamo bolji međusobni omjer od njih i bolju gol razliku, a oni se hvataju nekog nedefiniranog kriterija''

U Dinamu se pozivaju da je Uefa donijela naputak o formiranju prvenstvenih ljestvica temeljem formule 'prosjeka osvojenih bodova po utakmici'. Prema tom kriteriju Dinamu bi se umjesto te jedne neodigrane utakmice računao prosjek osvojenih bodova po utakmici kroz cijelu sezonu, a on iznosi 2,5 boda. Kad bi se to uzelo u obzir, Dinamo bi imao 42,5, a Hajduk 42 boda.

''To nije točno. U Uefinom pravilniku, kojeg je na koncu objavio i HNS u svom Glasniku u članku 4. lijepo stoji da se svaka takva odluka mora donijeti transparentno i da niti jedna strana ne smije biti diskriminarana. Ako je Uefa poslala neki novi naputak, na koji se sad oni pozivaju, a pri tome mislimo na taj kriterij o prosijeku bodova, mi za to ne znamo. To nikad nismo primili. Na koncu, Hajduk je na polusezoni bio prvi, imamo bolji međusobni omjer od njih i bolju gol razliku, a oni se hvataju nekog nedefiniranog kriterija'', kazali su nam iz splitskog kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara