Esport

Tko je Hrvat na najbogatijem esport turniru na svijetu?

Tko je Hrvat na najbogatijem esport turniru na svijetu?
Foto: EPICENTER

DOMINIK "Lacoste" Stipić bivši je profesionalni DotA i Dota 2 igrač koji je nastupio na prva dva The Internationala, najvećem turniru tog esporta te najbogatijem turniru na svijetu posljednjih osam godina. Sada se nakon sedam godina vraća na The International, ali kao analitičar u prijenosu.

>Najveći esport turnir koji nitko nije osvojio dvaput

U četvrtak, 15. kolovoza, u ranim jutarnjim satima po našem vremenu u Šangaju počinje deveto izdanje The Internationala, najvećeg Dota 2 turnira na svijetu s nagradnim fondom od gotovo 33 milijuna dolara, odnosno više od 218 milijuna kuna. To znači da će pobjednički tim osvojiti gotovo 15 milijuna dolara, najveću novčanu nagradu koju je neka ekipa osvojila u esportu.

Na The Internationalu će se 18 najboljih ekipa iz cijelog svijeta 10 dana boriti za titulu prvaka svijeta i enorman nagradni fond. Dosad je ovaj turnir osvajalo osam timova i 40 igrača, ali nitko ga nije osvojio dvaput. To će ove godine imati priliku učiniti čak šest timova i 14 igrača. Takva je konkurencija na The Internationalu.

U prijenosu će gledatelji moći uživati i u analizama 31-godišnjeg Lacostea, bivšeg profesionalnog Dota 2 igrača iz Hrvatske koji je s timovima OK.Nirvana.int te Counter Logic Gaming imao priliku i igrati na prva dva izdanja The Internationala. Od profesionalnog igranja umirovio se 2016. te otad radi kao analitičar i komentator na najvećim Dota 2 turnirima.

Iako je 2017. komentirao samo jedan veliki turnir, u 2018. i 2019. je njegova karijera zaista uzela maha te je bio komentator ili analitičar na čak osam vrhunskih turnira, uključujući i MDL Disneyland Paris Major i EPICENTER Major. Poziv na The International bit će svakako vrhunac njegove komentatorske karijere. Ako ste se pitali, nadimak je odabrao prema poznatoj robnoj marki.

Na devetom The Internationalu igrat će i dva igrača s prostora bivše Jugoslavije. Makedonac Martin "Saksa" Sazdov igrat će za Ninjas in Pyjamas, dok za Chaos Esports Club igra Milan "MiLAN" Kozomara iz Bosne i Hercegovine. 

The International će početi s grupnom fazom u četvrtak u 3 sata po našem vremenu. Glavni događaj rezerviran je za 20. kolovoza, kada počinje doigravanje u Mercedes-Benz Areni u Šangaju koja će bez sumnje biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Najveću podršku imat će domaće ekipe Vici Gaming, PSG.LGD, Keen Gaming te Royal Never Give Up, ali nema sumnje da će gledatelji nagrađivati svaki dobar potez najboljih igrača na svijetu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara