Tko je "ruski medvjed" Fedor Emalianenko?

AKTUALNI prvak svijeta u "kraljevskoj" kategoriji u ultimate fightu, Fedor Emalianenko, rođen je 28. rujna 1976. godine u regiji Rubešnoe Lugansk u Ukrajini kao drugo dijete u obitelji. Njegovi roditelji 1978. godine odlučili su se preseliti u Rusiju, točnije u regiju St. Oskol Belgorog.

Fedorov sportski entuzijazam razvio se vrlo rano, a do hrvanja je došao preko džuda i satova samoobrane.

Nakon godinu dana treniranja za Fedorovu karijeru počeo se brinuti trener Voronov, koji ga je učlanio u sportsku grupu. 1991. godine Fedor završava školu i upisuje fakultet, da bi 1994. godine dobio i diplomu.

Fedor je dvije godine služio u ruskoj vojsci, no i dalje se aktivno bavio borilačkim sportovima.

Sa svojih 106 kilograma na 183 centimetra visine, Fedor je postao borilačka ikona, koja je unijela strah u kosti mnogim velikim imenima ovog brutalnog i atraktivnog sporta.

Danas se Fedor smatra najboljim ukrajinskim MMA borcem svih vremena.

1999. godine oženio se, te je iste godine dobio i kćer Mashu. 1997. godine postao je prvak Rusije u džudu, a 2002. godine i svjetski Sambo prvak u teškoj kategoriji.

2001. godine osvojio je turnir "Ring: Kings of Kings" u teškoj kategoriji, a 2002. i turnir "King of Kings absolute weight class".

2004. osvojio je Pride FC Grand Prix u teškoj kategoriji, a godinu dana ranije postao je Pride FC prvakom u teškoj kategoriji.

Tijekom karijere Fedor je u 23 meča ostvario čak 21 pobjedu, ali nikad nije osjetio što znači biti nokautiran.

Jedini poraz velikom borcu nanio je Tsuyoshi Kohsaka tehničkim nokautom 17 sekundi nakon početka borbe. No, Rus se Koshaki odužio pobijedivši ga 2005. godine.

Ipak, Fedora u nedjelju čeka ispit karijere, meč protiv našeg Mirka Filipovića. Iako je "ruski medvjed", inače jedan od najkompletnijih boraca današnjice, favorit u toj borbi, u nedjelju neće imati lak posao.

Razorni high-kick našeg najboljeg borca mogao bi ga oboriti na pod. Ipak, borba u parteru Federovo je najjače oružje, tako da će Mirko tijekom meča pokušati natjerati Rusa da ostane u stojećoj poziciji.

Borbu između dva najjača svjetska borca mnogi opisuju kao jednu od najvećih u povijesti ovog brutalnog sporta, a tko će slaviti na kraju, saznat ćemo u nedjelju oko 12h.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara