Tko su suparnici hrvatsko-mađarskoj kandidaturi za EP 2012?

KANDIDATURA Italije te zajednička kandidatura Poljske i Ukrajine stoje Hrvatskoj i Mađarskoj na putu za dobivanje domaćinstva za Europsko prvenstvo 2012. godine.

"Ovo je sad otvoreno natjecanje." - kazao je šef UEFA-e Lars-Christer Olsson na Malti nakon što je odlučeno da Grčka i Turska ispadaju iz daljnjeg natjecanja, te dodao: "UEFA i tri kandidata imaju ogroman posao pred sobom. Ovo je sada otvorena utrka."

Glavni konkurent hrvatsko-mađarskoj kandidaturi je Italija, koja prema svim kriterijima (osim sigurnosti na stadionima) vodi u utrci, dok smo, u odnosu na poljsko-ukrajinsku kandidaturu u prednosti zbog smještajnih kapaciteta.

Donosimo vam dijelove Izvještaja o procjeni kandidatura za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2012. koji se tiču naših suparnika.

Izvještaj je sastavljen na temelju informacija i dokumenata koje su UEFA-i dostavili kandidati.

Italija


Italija Euro 2012 logo 

Veliki plus Italiji, koja je favorit za dobivanje organizacije EP 2012. je veliko iskustvo u organiziranju sportskih priredbi.

Među ostalima su to Svjetsko nogometno prvenstvo 1990, Europsko nogometno prvenstvo U17 2005., finale Lige prvaka 1996. i 2001. godine, Mediteranske igre 1997, Svjetsko prvenstvo u skijanju 2005, predstojeće Zimske Olimpijske igre koje će se održati sljedeće godine itd.

Italija od svih kandidiranih država ima najveću podršku svojih građana za organizaciju EP-a - čak 92 posto, dok se prema provedenim anketama trećina Talijana izjasnila kako bi posjećivala nogometne utakmice.

Uz ove segmente Italija je izuzetno jaka u onome što Hrvatsku i Mađarsku najviše muči - prosječna posjećenost utakmica Serie A je čak 25.473 gledatelja, što je čak deset puta više nego u hrvatskom i mađarskom prvenstvu (2.974 u prosjeku).

Da su Talijani nogometna nacija dokazuje i podatak da imaju najviše registriranih klubova od svih kandidata. Stadione koje su Talijani kandidirali, a koje treba dotjerati su oni u Rimu, Palermu, Napulju, Milanu, Genovi i Firenzi, dok su dva u planu za izgradnju, oni u Bologni i Torinu.


Milanski stadion San Siro

Još jedan plus kandidatima stoji u rubrici "Smještajni kapaciteti". Poznata po turizmu, Italija nudi ekstremno velike hotelske kapacitete svih mogućih standarda. Broj hotela s četiri i pet zvjezdica u krugu od 10 kilometara oko stadiona s kojima Italija raspolaže je visokih 139, što je skoro dvostruko više od hrvatsko-mađarskih kapaciteta.

Eventualna otežavajuća okolnost za Talijane bi moglo biti često organiziranje velikih sportskih događaja, čija bi se daljnja organizacija mogla dodijeliti drugim zemljama, onim u razvoju.

Podsjetimo, UEFA je kao glavni motiv za kandidaturu Hrvatske i Mađarske navela njihovu strast za nogometom, naglašavajući važnost organiziranja takvog događaja za cijelu regiju. Sigurno je da bi održavanje EP-a kod mlađih članica EU-a utjecalo na ekonomski razvoj i poboljšalo infrastrukturu zemalja.

Pitanje navijača i sigurnosti na stadionima jedno je od onih koje bi Italiji moglo smanjiti šanse za dobivanje organizacije EP-a 2012. godine.

"Dokazano je da i u nacionalnom prvenstvu i klupskim natjecanjima sigurnost u Italiji nije zadovoljavajuća." - upozorio je šef UEFA-e Lars-Christer Olsson.


Utakmica Milan-Inter

Poljska i Ukrajina


Poljska i Ukrajina Euro 2012 logo 

Obje zemlje imaju skromno iskustvo u organizaciji velikih sportskih događaja. Poljska je posljednjih šest godina bila domaćin Svjetskog skijaškog kupa u Zakopanima, zimske Univerzijade 2001, te finalnog turnira UEFA-inog Kupa Regija 2004. godine. Ukrajina je do sada organizirala Europsko prvenstvo u atletici 2004, te Europsko gimnastičko prvenstvo 2005. godine.

Podrška javnosti za organizaciju prvenstva u Poljskoj i Ukrajini je 76,1 posto, dok je u Hrvatskoj i Mađarskoj taj postotak manji - 64,25 posto.

Što se tiče interesa za utakmice u poljskom i ukrajinskom prvenstvu, njih u prosjeku  posjeti 6.215 gledatelja po utakmici, što je dva puta više od hrvatsko-mađarskog prosjeka.


Hotel Intercontinental u Varšavi

I Poljska i Ukrajina imaju limitirane hotelske kapacitete. Oni ne zadovoljavaju UEFA-ine norme, uzevši u obzir i hotele koji će se izgraditi do 2012. godine. Varšava i Kiev jedini su gradovi koji imaju dovoljan broj smještajnih kapaciteta.

Broj hotela s kojima Poljska i Ukrajina raspolažu (46 sa četiri i pet zvjezdica u krugu od 10 kilometara oko stadiona) je upola manji od onog kojeg nude Hrvatska i Mađarska (84).

Većinu stadiona koje su ove dvije zemlje predvidjele za EP 2012. trebalo bi dovršiti (Wroclaw, Varšava, Kiev i Lvov), tri su u izgradnji (Chorzow, Donjeck, Dnipropetrovsk), a u planu je i onaj u Gdanjsku.


Olimpijski stadion u Kievu

Ono što poljsko-ukrajinskoj kandidaturi ne ide u prilog je slaba povezanost i ceste koje su u lošem stanju.

Nakon objavljivanja troje kandidata koji idu u drugi krug, šef UEFA-e Lars Christer Olsson je rekao da je ovo "poruka istočnim zemljama kako od strane Izvršnog odbora UEFA-e postoji volja da se vidi i testira kakve su mogućnosti održavanja natjecanja na europskom Istoku."

Nogometni savezi morat će sastaviti nove dosjee do svibnja 2006. godine, a tada će sve lokacije posjetiti UEFA-ina izaslanstva.

Hrvatsko-mađarskoj i poljsko-ukrajinskoj kandidaturi ne ide u prilog činjenica da je domaćinstvo EP 2008. dodijeljeno Austriji i Švicarskoj, pa bi se sljedeće prvenstvo moglo organizirati u jednoj zemlji - Italiji.

Konačna odluka bit će donesena u švicarskom Nyonu 8. listopada 2006. godine.

S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara