Treći rođendan "Snježne kraljice"

DOK SVI željno iščekuju početak treće po redu "Snježne kraljice", prisjetimo se događanja od prethodnih dviju godina.

Prvi puta je slalomska utrka "Snježna kraljica" održana 20. siječnja 2005. godine, pod imenom "Zlatni medvjed". Unaprijed su utrku proglasili sportskim događanjem godine.

Hrvatska je imala čak četiri predstavnice - Janicu Kostelić, Niku Fleiss, Anu Jelušić i Mateu Ferk. Na veliku žalost više od 20.000 okupljenih gledatelja, Janica je ispala iz utrke, promašivši vrata u prvoj vožnji. No, naše Nika i Ana su se plasirale u drugu utrku.

Pobjednica slaloma je bila Finkinja Tanja Poutiainen, drugo mjesto je pripalo Amerikanki Kristini Koznick, a treće Austrijanki Marlies Schild. Naša Nika Fleiss je zauzela sjajno osmo mjesto, a Ana Jelušić deveto.

Prošlogodišnja utrka, održana 5. siječnja 2006., na Janičin 24. rođendan, završila je i više nego spektakularno. Svi svjetski mediji danima su prenosili snimke vožnje naše "snježne kraljice", Janice. Njena vožnja bez rukavice i štapa ostavila je sve bez daha. Ni bol ni suze nisu spriječili Janicu da doskija do postolja.

Krunu je ipak odnijela Austrijanka Marlies Schild, drugo mjesto je pripalo Katrin Zettel, također Austrijanki, a treća je bila naša Janica. Nika Fleiss zauzela je 12. mjesto, a Ana Jelušić 25. poziciju. Pobjeda Schild se tek usputno spominjala, a Janica je bila ta koja je najviše zaslužila pobjedu.

Prošle godine je broj hrvatskih predstavnica narastao na pet, pa je tako Matea Ferk u prvoj vožnji zauzela 35. mjesto, a Yvonne Schnock svoju prvu vožnju nje završila.

Ove godine imamo samo dvije predstavnice, Anu Jelušić i Sofiju Novoselić. Janica je odlučila da ove godine propušta sezonu, za Niku i Mateu je zbog ozljeda sezona završena, dok je Yvonne "netragom nestala".

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara