"Ubij Srbina" Fifa otvorila novi postupak protiv Hrvatske!

"Ubij Srbina" Fifa otvorila novi postupak protiv Hrvatske!

Foto: Screenshot HRT 

FIFA je otvorila disciplinski postupak protiv saveza Hrvatske i Kosova zbog povika "Ubij Srbina" koji su glasno odjekivali na stadionu Loro Borići u Skadru, tijekom kvalifikacijske utakmice za SP 2018.

Reprezentacija Kosova je prvu domaću utakmicu u povijesti odigrala na terenu u Albaniji. Ugostili su Hrvatsku u 2. kolu skupine I, a navijači su iskoristili događaj da šire tešku mržnju prema pripadnicima srpke nacionalnosti i zajedničkim neprijateljima.

Povici "Ubij Srbina" dugo i glasno odzvanjali su s tribina u zajedničkoj izvedbi Hrvata i Albanaca. Reakcija FIFA-e bila je očekivana. Iz Zuericha nisu objavili kada će odluka biti dostupna javnosti.

Rijetko je koji svjetski savez kažnjavan poput hrvatskog. Reprezentacija već dugo igra za prazne tribine. Od ožujka 2015. godine i susreta s Norveškom na Maksimiru reprezentacija Hrvatske nije odigrala službenu utakmicu pred otvorenim gledalištem. Zbog Fifa-inih i Uefa-inih kazni za ustaška skandiranja i druge navijačke izgrede Hrvatska je nanizala čak pet kvalifikacijskih susreta za velika natjecanja na suspendiranom stadionu.

Počelo je s utakmicom Hrvatske i Italije na travnjaku Poljuda u koji je u noćnoj akciji ugravirana divovska svastika, pa su zbog neviđenog skandala i organizacijskog propusta na utakmici bez publike uslijedile nove kazne za HNS. Tribine su zatvorene i u narednoj domaćoj utakmici protiv Bugarske u Zagrebu, a Savez je zbog straha od sabotaže navijačima Hrvatske do kraja ciklusa zabranio odlazak na gostovanja. Fašistički ispadi publike tijekom prijateljskih ogleda s Izraelom i Mađarskoj rezultirali su novim sankcijama, ovaj put iz Fifa-e, koja zatvara tribine Maksimira za utakmice s Turskom i Islandom, na početku kvalifikacija za SP. Hrvatsku čeka još jedna utakmica bez publike na otvaranju kvalifikacija za EP 2020, a očiito i nova teška kazna u kvalifikacijama za Rusiju, nakon nereda u Albaniji. 

 

Hrvatska ujedno nastupa i u najbizarnijoj skupini kvalifikacija. Svoje utakmice igra većinom bez publike, dok Kosovo sve domaće utakmice igra u gostima. Ukrajina ih dočekuje u Poljskoj jer ne priznaje državu Kosovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara