UEFA Cityjev slučaj predala neovisnim istražiteljima

UEFA Cityjev slučaj predala neovisnim istražiteljima
Foto: Epa

TEKST New York Timesa o istrazi koju UEFA vodi protiv Manchester Cityja, a zbog koje bi prvak Engleske mogao biti izbačen iz Lige prvaka, udarna je vijest tjedna u svim svjetskim sportskim medijima.

> Evo zašto prvaku Engleske prijeti izbacivanje iz Lige prvaka

Već mjesecima je City predmet istrage UEFA-inih regulatornih tijela, koja su se prije dva tjedna sastala u Nyonu kako bi raspravljala o zaključcima istrage. Konačnu odluku javnosti će prezentirati voditelj istrage Ives Laterne, inače bivši premijer Belgije, a očekuje se da će tražiti izbacivanje Cityja iz europskih natjecanja na minimalno godinu dana. Slučaj je predan neovisnom istražitelju.

"Šef tijela za financijsku kontrolu (CFCB) konzultirao se s ostalim članovima nezavisnog tijela i donijeta je odluka o krivnji Manchester Cityja. Protiv njih je pokrenuta istraga 7. ožujka zbog kršenja financijskog fair playa, a do konačne odluke o kazni UEFA se više neće oglašavati", navedeno je iz krovne kuće.

Optužbe su ozbiljne. Za prvaka Engleske bila bi katastrofa da bude izbačen iz elitnog klupskog natjecanja. Smatraju da nisu pogriješili i da nisu izigrali pravila financijskog fair-playa pa su povodom toga poslali priopćenje za javnost.

''Nogometni klub Manchester City razočaran je, ali nažalost nije iznenađen, postupcima koje vodi istražitelj Laterne. Curenje informacija vezanih za istragu najbolje pokazuje ozbiljnost procesa koji vodi gospodin Laterne. Uvjereni smo u pozitivan ishod kad slučaj u svoje ruke uzme neovisno sudsko tijelo. Optužbe za financijske nepravilnosti i dalje su potpuno netočne, a upućivanje CFCB IC-ja zanemaruje sveobuhvatan skup nepobitnih dokaza koje je Manchester City FC dao Komori.

Odluka sadrži pogreške, pogrešna tumačenja i ima niz nedostataka propisanog postupka. Također, kao klub nismo dobili odgovor na naša pitanja tako da cijeli ovaj postupak smatramo nezadovoljavajućim, ograničenim i neprijateljskim po City'', stoji u priopćenju prvaka Engleske.

Podsjećamo, UEFA i Premiership su na temelju objavljenih podataka njemačkog tjednika Der Spiegel i Football Leaksa još prošle godine pokrenuli istragu o financijskim nepravilnostima i kršenjima financijskog fair-playa od strane Manchester Cityja, koji je posljednja dva naslova osvojio ove i prošle sezone.

City je navodno zaobišao UEFA-ina pravila prema kojima klub može potrošiti samo onoliko novca koliko je dobio preko sponzorskih ugovora, prikrivajući novac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i prezentirajući ga kao novac od sponzora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara