UEFA ODLUČILA Hrvatska kažnjena sa 100 tisuća eura

UEFA ODLUČILA Hrvatska kažnjena sa 100 tisuća eura

Foto: Guliver Images/Getty Images

DISCIPLINSKA komisija UEFA-e donijela je odluku o kazni za Hrvatski nogometni savez zbog divljanja navijača na utakmici protiv Češke u 2. kolu skupine D Eura u Francuskoj.

UEFA je HNS kaznila sa 100 tisuća eura! Osim toga na sastanku u Parizu odlučeno je da HNS ne smije do kraja turnira prodavati ulaznice osobama koje su identificirane kao huligani.

Kazna se odnosi na rasističko navijanje, ustaške zastave, bakljadu zbog koje je na nekoliko minuta prekinuta utakmica te nerede na tribinama na kojima su se potukli između sebe hrvatski navijači. U HNS-u su očekivali težu kaznu, pa je čak Damir Vrbanović najavljivao najtežu kaznu u povijesti Saveza.

U Hrvatskoj su u međuvremenu održani sastanci vrha sigurnosnih službi i tehničke vlade. Kako se neslužbeno doznaje, policija će uoči utakmice sa Španjolskom pokušati privesti sve rizične navijače zavedene u svojim registrima. Novi neredi na utakmici reprezentacije bili bi pogubni. Vlada je objavila da ide u hitne izmjene Zakona o sprječavanju nereda na stadionima, kao i Zakona o sportu. Također su priopćili kako su u Francuskoj spriječeni puno teži neredi.

Davor Šuker, predsjednik HNS-a, kazao je da se Hrvatska mora ugledati na Englesku i poručio nasilnicima da neće uspjeti.

"Nogomet se još uvijek igra na travnjaku", kaže predsjednik.

Hrvatska je recidivist, ali i dalje viče Za dom spremni

Ključni čovjek Disciplinske komisije koja je odlučila o kazni za HNS i reprezentaciju je Austrijanac Thomas Partl. Austrijanac slovenskih korijena odlučivao je i o kazni za "svastiku" na Poljudu. Partl je potpisao i najtežu Dinamovu kaznu u povijesti za nerede na utakmicama Europske lige s Tottenhamom, Udineseom i Spartakom. Modri su kažnjeni s 200 tisuća eura, ali je kazna bitno umanjena žalbenim postupkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros se povodom nereda oglasio i prvi čovjek regije u koju spada St. Etienne. Za nerede je okrivio UEFA-u i lošu organizaciju.

Podsjećamo, mala skupina hrvatskih navijača počela je bacati baklje na teren u 85. minuti utakmice, ostali dio publike burno je reagirao te je došlo do kratkotrajne tučnjave. Utakmica je prekinuta sve dok se navijači nisu primirili, a UEFA je u optužnici, osim pirotehnike, nasilja na tribini i prekida utakmice, dodala i rasističko ponašanje. Iz Fare-a su za Index jutros potvrdili kako su njihovi promatrači na utakmici uočili i prijavili isticanje ustaških zastava, keltskih križeva te izvikivanje homofobnih i ustaških pokliča. Hrvatski navijači koristili su fašistički pozdrav "Za dom spremni", a pretpostavljamo da se homofobija povezuje uz povike HNS pederi. Bakljadu kojom su prekinuli utakmicu izgrednici su popratili masovnim skandiranjem "cigani, cigani" i "HNS pederi".

Hrvatska reprezentacija zbog ustašluka navijača plaćala je kazne na posljednja dva europska turnira.

 

Policija zna imena huligana

Prema posljednjim informacijama, policija je identificirala 25 huligana koji su otputovali u Francusku na utakmicu sa Češkom te će biti uhićeni čim prijeđu granicu. Ministar policije Vlaho Orepić u svom je obraćanju javnosti istaknuo kako je iste te navijače sa zabranom na stadion pustio direktor utakmice. I dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za nerede optužila Orjunu(?!), Orepić je konstatirao kako se ovdje radi isključivo o sukobu HNS-a i navijača koji ih ne podržavaju.

HNS-u smeta Torcida

HNS je, pak, točno u minutu znao što će se dogoditi te je za sve okrivio Torcidu nazvavši ih "klošarima i luzerima".

Torcida je odmah odgovorila HNS-u.

"Njihova reakcija na huligane iz vlastitih redova koji se skrivaju po svečanim ložama i koji su optuženi za višemilijunske financijske malverzacije je bila kako treba uvijek poštovati presumpciju nevinosti i pustiti da institucije pravne države odrade svoj posao – koliko god to trajalo. U slučaju kada se na navijače ili kao sada na Torcidu treba nabacivati drvljem i kamenjem, onda odjednom vrijede neka druga pravila. Licemjerstvo na vrhuncu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara