UEFA o "HDZ u srcu": Ne dopuštamo korištenje svojih sportaša u političke svrhe

DISCIPLINSKI zakon Europske nogometne organizacije (UEFA) ne dopušta njezinim nogometašima, dužnosnicima i članovima, sudjelovanje u nesportskim aktivnostima, navodi se u Uefinom odgovoru Indexu na upit o fenomenu ljubavi Dinama prema HDZ-u.

Zatražili smo mišljenje krovne europske nogometne organizacije po pitanju potpisa svih igrača Dinama na reklami za HDZ, za koje je Dinamov napadač Mario Mandžukić jučer kazao kako nisu znali da će izaći.

UEFA navodi kako oni to svojim sportašima ne dopuštaju, međutim, u svom odgovoru napominje kako se odredbe članka 5. Disciplinskih pravila odnose jedino na događanja unutar Uefinih sportskih natjecanja. "Kako se ovaj događaj zbio u domaćem prvenstvu, on je izvan Uefine nadležnosti", navode u odgovoru. Zbog toga su nas uputili Hrvatskom nogometnom savezu, Hrvatskoj nogometnoj ligi i državnim vlastima, ukoliko postoji sumnja u zlouporabu potpisa nogometaša.

Štimac: Simpatičan mi je taj potez Dinama, nije mi simpatično što nisu znali

Predsjednik Udruge prvoligaša Hrvatske nogometne lige, Igor Štimac, kazao nam je da u ime 1. HNL ne može iznijeti mišljenje  jer službeni stav nije donesen na njezinoj Skupštini. Osim toga, pojašnjava, to tijelo nema ovlasti za sankcioniranje eventualne zlouporabe igrača, za razliku od HNS-a.

"Postoji Fifino pravilo o političkim istupima nogometaša, no to je u nadležnosti Saveza, koji se u tom slučaju očituje i u skladu s pravilima Fife izriče sankcije", kaže Štimac. Što se njegovog osobnog stava tiče, kaže da mu se taj potez Dinama sviđa, iako se ne želi petljati u to jer je to unutarnja stvar kluba i njegove Uprave.

"Meni je vrlo simpatično što klub ima stav po tom pitanju", kaže Štimac. No, kada smo ga upitali bi li mu bilo simpatično da je njegov potpis bez njegovog znanja osvanuo na plakatu SDP-a dok je igrao za Hajduk, Štimac se ograđuje i tvrdi da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja.

"Pitate me što bi bilo kad bi bilo, to ne znači ništa i neću na to odgovarati. Ako oni nisu znali, onda je to loše napravljeno", kaže Štimac o potezu uprave Dinama, te zaključuje:  "Meni je osobno simpatično što klub ima stav, ali to što nogometaši nisu znali, nije mi simpatično".

HNS nedostupan

Predsjednik HNS-a, jedinog nogometnog tijela u Hrvatskoj koje nadzire poštivanje Fifa pravilnika i sankcijama osigurava njegovo poštivanje, Vlatko Marković, ulazio je u zrakoplov kada smo ga nazvali. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, ne javlja se na telefonske pozive.

Kako se Etičko povjerenstvo pri Ustavnom sudu koje prati izbore, nije samo moglo dogovoriti oko prigovora za Dinamove reklame za HDZ, bit će zanimljivo saznati je li ona u skladu s propisima i preporukama Svjetske nogometne organizacije. Naime, danas to sedmeročlano Povjerenstvo "u pogledu plaćenog oglasa NK Dinamo nije moglo donijeti odluku  jer niti jedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu".

Zorislav Antun Petrović nam nije otkrio koji su to različiti prijedlozi za ocjenu etičnosti bili pred Povjerenstvom, pa da se između njih ono nije moglo odlučiti. Uputio nas je na predsjednika Milana Moguša, koji je, po njihovom dogovoru, jedini ovlašten za davanje izjava. Međutim, imali smo jednako sreće u kontaktiranju njega kao i u slučajevima poziva Upravi Dinama i HNS-a.

Mandžukićevo "za" političku opciju koja je najbolja za sport

Mario Mandžukić je uspio do kraja dana obznaniti kako podržava HDZ. To je očigledno bilo jako važno, s obzirom da je dan nakon Mandžukićeve izjave kako nije znao da će njegovo ime biti korišteno u svrhu promocije HDZ-a, na službenim stranicama kluba osvanula izjava, popraćena popriličnim uvodom, kojom Dinamov napadač ublažava svoje jučerašnje tvrdnje i svrstava se uz Dinamo. A samim tim i uz HDZ. 

"Mario Mandžukić pozvan je u najjaču hrvatsku reprezentaciju. Ukazana mu je velika čast što će se naći uz najbolje igrače u svetoj kockastoj majici. Jedan je od Dinamovih igrača čiji se potpis nalazi na oglasu kojim Modri daju potporu HDZ-u. Iako se, kako kaže, bavi samo nogometom, a ne politikom, podržava sve poteze kluba kojemu pripada", stoji u uvodu teksta, nakon čega slijedi i Mandžukićeva izjava.

"U već nekoliko intervjua sam rekao kako živim od nogometa i da me samo nogomet zanima, no Dinamo je moja obitelj i naravno da sam uvijek uz svoj klub. Iako mogu reći da sam apolitičan, sportaš sam i uvijek sam za opciju koja skrbi o sportašima. Dinamo se priklonio opciji koja je najbolja za sport i sportaše i mislim da je što se toga tiče sve jasno. Stojim iza svega što je napisano i to je najvažnije", kaže Mandžukić.

Čini se kako je nekome u Nogometnom klubu Dinamo bilo jako bitno javnost obavijestiti kako su svi njihovi nogometaši ujedinjeni u svrhu promocije višeg cilja. Mora se znati da svi Dinamovci  iza HDZ-a stoje kao jedan, a to za Mandžukića vrijedi i dvostruko, s obzirom da ga uskoro zasigurno čeka bogat transfer u neku od najjačih europskih liga, tako da si nikako ne može dopustiti da se zamjeri klupskoj upravi. Da ne bi završio na kaljenju u Zaprešiću.

Skidanje znaka HNS-a s dresa Nike Kovača

Po naredbi HDZ-ovog glasnogovornika Ratka Mačeka danas je s dresa koji na reklami za HDZ nosi kapetan reprezentacije Niko Kovač, skinut znak HNS-a i Nikea. Kako kaže, ne želi da se govori da nekoga zloupotrebljavaju.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara