Ukrajina će Kosovo ugostiti u Bugarskoj jer ga nije priznala

Ukrajina će Kosovo ugostiti u Bugarskoj jer ga nije priznala

Foto: FIFA

UTAKMICA Kosova i Hrvatske u četvrtak igra se u Skadru u Albaniji, a utakmica Ukrajine i Kosova na terenu u Krakowu. I to je samo dio rošada u kvalifikacijskoj skupini I za plasman na Sp 2018. u Rusiji: barem šest susreta reprezentacije će odigrati na neutralnim terenima i barem dvije pred praznim tribinama.

Kosovo zbog loše infrastrukture i nedovršene investicije na stadionu u Prištini sve domaće utakmice igra izvan svoje zemlje, počevši s Hrvatskom za dva dana. 9. listopada Kosovari idu u goste Ukrajini, a protivnik će ih čekati u poljskom Krakowu! Razlog je politički: Ukrajina ne priznaje Kosovo te s najmlađom državom Europe nema bilateralni odnos. Nogomet je za ovu prigodu iseljen iz zemlje. U Hrvatskoj se, pak, već dugo igra za prazne tribine. Od ožujka 2015. godine i susreta s Norveškom na Maskimiru reprezenatcija Hrvatske nije odigrala služenu utakmicu pred otvorenim gledalištem. Zbog Fifa-inih i Uefa-inih kazni za ustaška skandiranja i druge navijačke izgrede Hrvatska je nanizala čak pet kvalifikacijskih susreta za velika natjecanja sa suspendiranim stadionom. Počelo je s utakmicom Hrvatske i Italije na travnjaku Poljuda u koji je u noćnoj akciji ucrtana divovska svastika,  pa su zbog neviđenog skandala i organizacijskog propusta na utakmici bez publike uslijedile i nove kazne za HNS.

Tribine su bile zatvorene i u narednoj domaćoj utakmici protiv Bugarske u Zagrebu, a Savez je zbog straha od sabotaže navijačima Hrvatske do kraja ciklusa zabranio odlazak na gostovanja. Ustaški ispadi publike tijekom prijateljskih ogleda s Izraelom i Mađarskoj rezultirali su novim sankcijama, ovaj put iz Fifa-e, koja zatvara tribine Maksimira za utakmice s Turskom i Islandom, na početku kvalifikacija za SP.  Hrvatsku čeka još jedna utakmica bez publike na otvaranju kvalifikacija za EP 2020.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara