Kvalifikacije za Euro

Ukrajinci tvrde da nisu prekršili FIFA-ina pravila. Luksemburžani ih prijavili

Ukrajinci tvrde da nisu prekršili FIFA-ina pravila. Luksemburžani ih prijavili
Foto: EPA

NAKON dva kola u kvalifikacijama Ukrajina je prva u skupini B s četiri boda. Ukrajinci su u prvom kolu izvukli nulu u gostima kod Ronalda i Portugala, a sinoć su uz dosta sreće pobijedili Luksemburg 2:1.

No portugalski portal Maisfutebol objavio je da su Ukrajinci prekršili FIFA-ina pravila, odnosno da Brazilac Junior Moraes nije smio igrati.

Nevjerojatan propust Ukrajine: Portugalu i Luksemburgu bodovi za zelenim stolom?

Na sve su svoj komentar dali i Ukrajinci.

"Apsolutno smo uvjereni da je sve ispravno", tvrdi predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza.

"Poštovali smo proceduru i kompletnu legislaturu. Junior Moraes prijavljen je pet godina u Ukrajini, a provjerili smo i jesu li poštovani i svi zakoni što se tiče dobivanja državljanstva. Pozicija Saveza je da nemamo nikakvu sumnju u to da je sve odrađeno prema našem zakonu."

Unatoč ovoj izjavi, ostaje otvoreno pitanje je li to istina. Portugalci tvrde da je sporni Brazilac proveo četiri godine i osam mjeseci na teritoriju Ukrajine jer je tijekom 2017. godine igrao u Kini.

Prema UEFA-inim pravilima nogometaš može igrati za reprezentaciju ako je on rođen, njegovi roditelji ili baka i djed u toj državi, ili ako u njoj bez prekida boravi pet godina.

Boliviji za isti slučaj oduzeti bodovi

Naturalizirani napadač Šahtara mogao bi napraviti velike probleme izabranoj domovini jer je sličan problem FIFA riješila najtežom kaznom - oduzimanjem osvojenih bodova.

To se dogodilo Boliviji u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine kada nisu poštovali proceduru oko Paragvajca Nelsona Cabrere te su zbog toga ostali bez četiri boda, ali i 11 tisuća eura i plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Posljednja vijest o "slučaju Moraes" kaže da je luksemburški savez podnio prijavu UEFA-i po ovom pitanju, pa ostaje vidjeti kako će se to razvijati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara