Ugledne agencije prognoziraju: Hrvatska će u Riju osvojiti barem 7 medalja

Ugledne agencije prognoziraju: Hrvatska će u Riju osvojiti barem 7 medalja
Foto: Hina

STATISTIČKA agencija Gracenote i utjecajna novinska kuća AP, u svojim tradicionalnim prognozama osvajača odličja na Olimpijskim igrama, smatraju da će se Hrvatska iz Rio de Janeira vratiti s rekordnih 7 medalja.
 
I jedni i drugi prognostičari uvjereni su da će Sandra Perković u bacanju diska i braća Sinković u dvojcu na pariće potvrditi status neospornih favorita. No, njihova nepobjedivost tijekom sezone i kraljevanje u svojim disciplinama nipošto ne znače da će sve ići glatko.
 
Novi uspjesi u streljaštvu, prema prognostičarima, također su izgledni. Snježana Pejčić, brončana otprije osam pekinških godina, prva je favoritkinja u trostavu. Uz nju, AP vjeruje da medalju može osvojiti i Petar Gorša.
 
 
Gracenote prognozira dvije medalje u jedrenju, i to posade Fantela/Marenić te Ivana Kljakovića-Gašpića. Vjeruju i da boksač Filip Hrgović može do odličja u debitantskom nastupu na Igrama. AP-ovi novinari, pak, među ozbiljne kandidate za olimpijsku slavu svrstavaju i Luciju Zaninović.
 
Hrvatske reprezentacije u rukometu i vaterpolo kandidat će za medalju, no, veći izgledi se pridaju vaterpolistima, braniteljima zlata iz Londona.
 
Agencije nisu toliko složne u predviđanju olimpijskih slavodobitnika u kraljevskim disciplinama, djelomično i zbog razlike u metodologiji. 
 
Naime, AP, čije se prognoze baziraju na mišljenju novinara, kao pobjednika muške utrke na 100 metara vidi Usaina Bolta, a Gracenote, koji pak medaljaše otkriva na temelju statističkih podataka o rezultatima sportaša, prednost daje Justinu Gatlinu. Razlika je u tome što Bolt gotovo uopće nije nastupao tijekom sezone, za razliku od Gatlina, što znači da je prema statistici rezultata u prednosti 34-godišnji Amerikanac.
 
Identično razilaženje i u plivačkoj disciplini 100 metara slobodno, gdje za zlato konkuriraju Nathan Adrian, zlati iz Londona, te Australan Cameron McEvoy.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Složni su, ipak, da će domaćin Igara osvojiti prvo nogometno zlato, kao i da će dominirati u muškom i ženskom odbojkaškom turniru.
 
Ništa ne može zapriječiti ni američku prevlast u košarci te zlatna pojedinačna odličja Novaka Đokovića i Serene Williams.
 
Prognoza hrvatskih medaljaša prema agenciji Gracenote:
 
ZLATO: Sandra Perković (atletika), Martin Sinković/Valent Sinković (veslanje), Snježana Pejčić (streljaštvo)
SREBRO: Šime Fantela/Igor Marenić (jedrenje), Ivan Kljaković-Gašpić (jedrenje), Vaterpolska reprezentacija
BRONCA: Filip Hrgović (boks), Rukometna reprezentacija
 
Prognoza hrvatskih medaljaša prema agenciji AP

ZLATO: Sandra Perković (atletika), Martin Sinković/Valent Sinković (veslanje), Snježana Pejčić (streljaštvo)
SREBRO: Šime Fantela/Igor Marenić (jedrenje), Lucija Zaninović (taekwondo)
BRONCA: Vaterpolska reprezentacija, Petar Gorša (streljaštvo)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara