Umro karikaturist Rudi Stipković Stip

U NEDJELJU, 29. kolovoza, iznenada je u bolnici u Zaboku u 65 godini preminuo legendarni karikaturist i zaštitni znak portretne karikature, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, Rudi Stipković Stip (65).

Rudi Stipković rođen je 24. siječnja 1939. u Začretju, gdje mu je upravo postavljena izložba povodom 50 godina objavljivanja karikatura.

Stip je cijeli radni vijek, do mirovine 1995. godine, proveo u Sportskim novostima gdje je i objavio svoju prvu karikaturu 1953., u ondašnjem Narodnom sportu. Radio je kao likovno-grafički urednik Sportskih novosti, SN Revije i Sprinta, te komentator-karikaturist.

Objavljivao je crteže i u Narodnom listu, Studiju, brojnim drugim hrvatskim i stranim tiskovinama, te surađivao na TV. Nakon mirovine svakodnevno je nastavio raditi i njegove su jedinstvene karikature izlazile kontinuirano u Sportskim novostima i Vjesniku. U više od 50 godina rada procjenjuje se da je objavio oko 20.000 karikatura.
Gotovo da nema vrhunskog hrvatskog sportaša kojeg nije nacrtao, a proslavio se i crtežima velikih zvijezda (Lauda, Fischer, Dražen Petrović, Prost...) čije su karikature prenijele najpoznatije svjetske novine. Njegovi crteži rađeni su kao veliki posteri i službeni plakati velikih natjecanja (Davis cup), a izložbe su bile pripremljene uz najveće sportske priredbe poput Univerzijade 1987. ili Europskog prvenstva rukometaša 2000. godine. Osim sportaša, crtao je političare, estradne zvijezde i druge osobe iz javnog života.

Godine 1970. na svjetskoj izložbi u Montrealu osvojio je treću nagradu, 1980. nagradu Pjer za portretnu karikaturu, 1981. nagradu Društva novinara Hrvatke Zlato pero i 1995. nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za životno djelo. Godine 1991. izdana mu je monografija.

Datum i mjesto sahrane Rudija Stipkovića bit će naknadno objavljeni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara