Sudački moćnici u lisičinama: Od Maleša tražili 95 tisuća eura za pošteno suđenje

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

POTPREDSJEDNIKU HNS-a Željku Širiću i predsjedniku sudačke komisije HNS-a Stjepanu Djedoviću određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela dok se protiv njih vodi istraga zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. Dvojac je tražio novac u zamjenu za pošteno suđenje na utakmicama HNL-a.

> Uskokov "agent" Maleš označenim novčanicama razotkrio Širića i Djedovića

> Uefa potvrdila Indexu: Znamo za uhićenja i spremni smo pomoći u istrazi!

> Video: Srebrić ništa ne zna i ne smatra se odgovornim za kriminal u HNS-u!

> Marković: Širić i Djedović su izvanredni momci, ne vjerujem da im se ovo dogodilo!

Od Hrvoja Maleša tražili su 95 tisuća eura, a Hajdukov predsjednik predao im je 30 tisuća uz odgovor kako Hajduk nema "crne fondove".

Prema najnovijim informacijama, jasno je da je istraga trajala još od kolovoza i početka aktualne sezone HNL-a, a dvojac je uhićen 8. prosinca prilikom preuzimanja novca u zagrebačkom hotelu Antunović. Zanimljivo je da su Širić i Djedović prije tri sezone trazili novac od tadašnjeg Hajdukovog predsjednika Mate Peroša, no on ih je odbio.

Širić se branio šutnjom, odvjetnik tvrdi: Radi se o podvali

Širić i Djedović u 10 sati su pojavili pred istražnim sucem koji im je na traženje Uskoka odredio jednomjesečni pritvor. Odvjetnik Krešimir Vilajtović za Index je potvrdio kako je preuzeo slučaj Željka Širića, ali ne i Djedovića.

"Radi se o velikoj podvali, prljavoj podvali od strane nekoga o kome sada ne možemo govoriti, ali to se ne tiče ni policije ni Uskoka", rekao je Vilajtović i dodao kako se Širić branio šutnjom.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonći Petković odgovorio je kako se ne radi o podvali te da su svi dokazi protiv Širića i Djedovića zakonito pribavljeni.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cjelosti:

"USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1960., 1950.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita i protuzakonitog posredovanja.
 
Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, predsjednik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, zajedno i sukladno prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom, članom Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, od kolovoza 2011. do 3. prosinca 2011., u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu, nakon što je odgovorna osoba jednog nogometnog kluba od njega zatražila da se njegovom klubu pošteno sudi u sezoni 2011./2012., od te osobe zatražio da mu na ime starih dugovanja preda iznos od 95.000,00 eura. Nakon što je odgovorna osoba nogometnog kluba odbila dati traženi novac, uz obrazloženje kako ga ne može isplatiti jer u klubu nema "crnih fondova", prvookrivljenik je od njega zatražio da mu do Božića 2011. preda iznos od 20.000 do 30.000 eura, a on će klubu zauzvrat, koristeći se navedenim funkcijama i zajedno sa "svojim ljudima", u nastavku nogometnog prvenstva osigurati pošteno suđenje, pa su tako okrivljenici  8. prosinca 2011. od odgovorne osobe kluba preuzeli iznos od 30.000 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.
"
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara