Utakmica istine Jurčića i Sammira

Utakmica istine Jurčića i Sammira

Foto: Cropix / Nenad Dugi

KRUNO JURČIĆ večeras mora napasti Ajax! (Maksimir, 20:45). Kao igrač bio je fajter, ali kao trener je gubio velike utakmice upravo jer mu je nedostajalo hrabrosti. Ajax je proglasio ekipom s najslabijom formom u grupi i  najavio bodove. Prilično smjelo, no željeli bismo vjerovati da će mu se takva psihologija isplatiti. Na Gerlandu se Modrima nije isplatilo što su putovali na pogon euforije, još uvijek opijeni porazom od Lyona. Dinamovi navijači nadaju se da taj "veliki, hrabri" poraz neće ostati jedino što su Jurčićevi igrači producirali u svom povratku u Ligu prvaka.

Stvari se moraju pokrenuti jer u Maksimir dolazi protivnik koji je Dinamu zaista po mjeri. Lyon to nije bio, iako su u Dinamu vjerovali i isticali suprotno. Večerašnja utakmica ključna je za Dinamove ambicije u Europi ove sezone. Ne treba napominjati što donosi pobjeda, ali i remi će Jurčiću zadržati glavu iznad površine. Poraz? Ta opcija izazvala bi potres, a nitko sa sigurnošću ne može reći kakve bi bile njegove posljedice i bi li ga Jurčić preživio.

Badelj igra, ali ne kapetanski

Ovo nije samo Jurčićeva utakmica istine. Sammir se večeras ne smije opet "popišati na ugovor" jer u tom slučaju poljuljat će svoj reprezentativni renome. To bi Zdravka Mamića opet potjeralo na bolovanje. Kombinacija bolnih leđa i Dinamove igre u Zadru prikovala je Mamića za krevet, ali samo nakratko. "Jadnici" su za potrebe mobilizacije postali heroji, a Mamić njihov vojskovođa koji ih neće ostaviti na cjedilu u najvažnijoj utakmici. Zato će, suprotno najavi, izvršni predsjednik večeras biti na stadionu, s nadom da neće pobjeći iz lože već nakon prvog poluvremena.

Dok Mamić razrađuje sve moguće scenarije za jutro nakon Ajaxa, Jurčić kao i uoči svake utakmice u Ligi prvaka miksa sastav. Ako će tražiti beskompromisnu ofenzivu kao što je najavio, Jurčić mora zaigrati s dva napadača. Sustav 4-4-2 s rombom u sredini Dinamo koristi u HNL-u, dok je za europske utakmice koristio 4-2-3-1. Sinoć je nakon treninga stigla najiščekivanija vijest: kapetan Milan Badelj spreman je za utakmicu. Barem fizičku, jer psihički on već dugo nije Dinamov kapetan. Izgledno je da će večeras imati priliku da dokaže suprotno.

Jurčić ovaj put sam mora pobijediti De Boera

Uz Sammira i Calella, Jurčić bi mogao iznenaditi s Ibanezom na lijevom krilu, no u tom slučaju Šimunić bi igrao lijevog, a Leko ostao na poziciji desnog beka, za koju je definitivno prekrižen Tomečak. On bi eventualno mogao na desno krilo, ali samo u 4-2-3-1 sustavu. Jurčić će opet mijenjati i obranu: Vida je tako postao glavni kandidat za desni bok, makar ga Jurčić preferira na poziciji stopera, gdje pruža partije dostoje reprezentacije. Jedini je takav dinamovac uz Kelavu. Uz Tonela bi tako u najužoj obrani trebao zaigrati Šimunić, a na lijevom beku Ibanez. Rukavina i Beqiraj pritiskat će zadnju liniju Ajaxa, koji još samo fiktivno igra u svom totalnom 4-3-3 rasporedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To definitivno nije Ajax kojeg poznajemo - dovoljno je reći da nakon dugo vremena na Maksimir ne dolaze kao izraziti favoriti. No, bez obzira na ozljedu glavnog napadača Sigthorssona kojeg u napadu mijenja veznjak De Jong, ne treba zaboraviti da De Boer iz utakmica s Dinamom očekuje maksimalnih šest bodova. Možda je to psihologija proslavljenog Nizozemca, kojeg je Jurčić već dva puta pobijedio u igračkim danima. No, večeras će posljedice Jurčić snositi sam.

Dinamo protiv Reala:

Kelava – Tomečak, Tonel, Vida, Ibanez – Leko, Badelj , Calello , Kovačić, – Sammir – Rukavina

Dinamo protiv Lyona:

Kelava; Leko, Vida, Tonel, Ibanez - Pokrivač, Calello - Badelj, Sammir, Kovačić - Beqiraj

Očekivani sastav Dinama za Ajax:

Kelava - Vida, Tonel, Šimunić, Ibanez - Leko, Celello, Badelj, Samir - Beqiraj, Rukavina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara