NAVIJAČI

Utakmica prekinuta jer su igraču vikali da je nacist. Zašto su to radili?

Utakmica prekinuta jer su igraču vikali da je nacist. Zašto su to radili?
Screenshot: Twitter

SKANDAL potresa španjolski nogomet i top tema je u europskim sportskim medijima. Događaj na nebitnoj drugoligaškoj utakmici potisnuo je s naslovnica superzvijezde. 

Neskriveno ultradesničarski i nacistički orijentiranog Romana Zozulju, ukrajinskog igrača Albacetea, ljevičarski navijači Rayo Vallecana dočekali su zvižducima i stalnim skandiranjem "Zozulja, ti si jebeni nacist", zbog čega je sudac u prvom poluvremenu prekinuo utakmicu. 

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku Alissonovih obrana možete pogledati OVDJE.

Nakon što se vrijeđanje Zozulje intenziviralo dok je ovaj na kraju prvog dijela išao prema svlačionici, sudac je odlučio da se drugo poluvrijeme neće igrati. Navijači Raya na to su počeli skandirali "To je bila šala", ali sudac ih nije slušao. 

Korijen ovog sukoba potječe iz ljeta 2017. kada je Rayo, čiji su navijači poznati po spomenutim ljevičarskim stavovima, iz Betisa doveo Zozulju, igrača poznatog po sklonosti nepomirljivo suprotnoj ideologiji. Ukrajinski nogometaš je tri godine ranije, tijekom sukoba Ukrajine i Rusije u Donbasu, bio zaštitno lice kampanje kojom je "Azovski bataljun", paravojna postrojba puna neonacista, izvan kontrole i zapovjednog lanca ukrajinske vojske, pozivao dragovoljce da mu se pridruže u borbi protiv Rusa. 

Nakon što je potpisao za Betis, Zozulja je u Sevillu došao noseći majicu s grbom Ukrajine sličnim onom koji koristi Pravy Sektor, ultradesničarska stranka kojoj je Zozulja više puta iskazivao podršku. Ukrajinska nogometna zvijezda, kao što svjedoči i fotografija ispod naslova, nikada nije krila divljenje ni prema Stepanu Banderi, ukrajinskom ratnom zločincu i suradniku nacističkih okupatora za vrijeme Drugog svjetskog rata, odgovornom za pokolje stotina tisuća Poljaka i Židova.

Zozulja je bio sklon i nešto prikrivenijim iskazivanjima sklonosti nacističkoj ideologiji i zločincima, ali tako da ih shvate i oni kojima je poruka upućena. Fotografirao se pozirajući pokraj brojki 14 i 88. Prva se odnosi na broj riječi kojima David Lane poziva na očuvanje bijele rase, a druga je numerička verzija pozdrava Heil Hitler, čije obje riječi počinju osmim slovom abecede. Osim toga, nosio je majicu s brojem 18, što pak u kodu neonacista označava inicijale Adolfa Hitlera. 

Zbog svega ovoga navijači Raya su Zozulju po dolasku u njihov klub dočekali ogorčenim prosvjedima pa je morao napustiti taj klub. Angažman je našao u Albaceteu, s kojim je njegov povratak na Vallecas završio neslavno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara