Uvijek vjerni: Prijeti nam izbacivanje s Eura

Uvijek vjerni: Prijeti nam izbacivanje s Eura

Foto: Hina

GODINAMA je Hrvatski nogometni savez tolerirao i prešućivao sve učestalije rasističke, šovinističke i fašističke ispade na hrvatskim stadionima.
 
Štoviše, HNS je svesrdno ponudio svu potrebnu pravnu pomoć Josipu Šimuniću nakon ustaških povika na Maksimiru nakon utakmice protiv Islanda, a nogometna i državna vrhuška pravila se gluha na identična skandiranja u Osijeku za vrijeme prijateljske utakmice protiv Izraela prije nekoliko dana. I tako godinama.
 
Međutim, kad je FIFA, koja nema isti prag tolerancije za fašizam na stadionima kao HNS, po tko zna koji put drastično kaznila Hrvatsku zbog ispada protiv Izraela i Mađarske te kad je UEFA zaprijetila da Čačiću i društvu prijeti izbacivanje s Eura u slučaju ako hrvatski navijači i tamo budu ''Za dom spremni'' raspoloženi, odjednom panika u Savezu, čuđenje te prebacivanje krivnje na huligane.
 
Čačić zabrinut, Uvjek vjerni upozoravaju
 
''Ne smijem ni pomisliti na takav scenarij, ali ne mogu pobjeći od njega. To je jedna od opcija. Uefa se sigurno neće šaliti'', kazao je Čačić, a povodom toga se oglasila i udruga ''Uvijek vjerni'' na svojim službenim stranicama, koja je izrazila zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao hrvatski nogomet.
 
''Ogorčeni i zabrinuti, članovi Kluba navijača Uvijek vjerni iskazuju veliku zabrinutost i nezadovoljstvo povodom posljednjih događaja koji su kulminirali još jednom drastičnom kaznom našoj nogometnoj reprezentaciji.
 
''Političkim elitama nije stalo do Hrvatske''
 
Ne shvaćajući porive da se svojim uzvicima očito namjerno sabotira reprezentacija, kao što ne shvaćamo nerazumljivu i destruktivnu podijeljenost na “ove” i “one”, ili na “sjever” i “jug” odgovorno tvrdimo da je problem s kojim se suočavamo ne samo nogometni ili navijački!
 
Problem koji tako teško opterećuje našu svetu hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne mogu riješiti ni navijači ma koliko se trudili, ni nogometaši, očito dosad nisu mogli ili htjeli niti političke elite. Ispada pritom da je do reprezentacije malo kome stalo.
 
E, pa nama je stalo. I te kako! Uoči europske smotre na kojoj će biti mnogo naših navijača i najveći dio članstva “Uvijek vjerni” – ovakva kazna djeluje i otriježnjujuće i upozoravajuće.

''Prijeti nam izbacivanje s Eura''
 
Hrvatskoj reprezentaciji se može dogoditi da kao zarobljenik nekoliko huligana bude čak i izbačena s prvenstva u Francuskoj. Kazna koju je reprezentacija zadobila oštro je upozorenje.
Društvo se dosad uopće nije sustavno suočavalo s ovim problemom, koji nije ni nogometni, ni sigurnosni, već upravo – društveni! S ovakvim niskim udarom prema reprezentaciji koje uz politiku društvo ne sankcionira čime smo praktički svi taoci onih kojima do Hrvatske uopće nije stalo.
 
''Navijači nisu nacrtali svastiku na Poljudu, napravili su to oni koji ne vole Hrvatsku''
 
Kao što nisu navijači iscrtali nacistički simbol na poljudskom stadionu, a što su bludni politikanti koristili da bi se ocrnili baš navijači, tako ni pokliči kojima upropaštavamo hrvatsku reprezentaciju nisu djelo navijača nego onih koji “love u mutnom”. I jednostavno ne vole Hrvatsku, reprezentaciju, naše društvo i naše vrijednosti.
 
Došli smo do ruba ponora, a na svima nama je da ne napravimo korak naprijed'', stoji u priopćenju udruge ''Uvijek vjerni''.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara