PITALI SMO HRVATSKE VRATARE Zašto su najgori na Euru?

PITALI SMO HRVATSKE VRATARE Zašto su najgori na Euru?

Foto: Index

DAN nakon poraza od Švedske (31:35) pitali smo hrvatske vratare zašto imaju najlošiji statistiku na Euru i zašto nisu bolje uigrani s obranom.

Bez boljeg učinka vratara, Hrvatska ne može računati na borbu za medalje.

Njihova statistika na Europskom prvenstvu je zabrinjavajuća. Od osam momčadi koje su dosad odigrale tri utakmice, hrvatski golmani imaju uvjerljivo najmanje obrana.

Stevanović, Pešić i otpisani Alilović u tri utakmice skinuli su samo 21 udarac protivnicima, osam manje od srpskih golmana. Nisu ni blizu Šveđanima, Francuzima, Austrijancima... Od preostalih osam momčadi koje tek moraju odigrati treće kolo, samo Mađari, Crnogorci i Španjolci imaju manje obrana (17), a njemački i makedonski golmani imaju 21 obranu, kao i naši. Očekuje se da će ih danas svi preskočiti.

Mirko Alilović jučer se prvi put oglasio nakon što je ispao iz prve momčadi. "Mi smo obitelj, zajedno ćemo sve prebroditi".

Jutros u hotelu dočekao nas je s osmijehom. "Idemo dalje, nema predaje. Kako sam? Dobro sam. Moramo skupiti glave, zajedno smo u porazu i pobjedi."

Alilović nije komentirao susret sa Šveđanima koji je gledao s tribine. Akteri s terena, Pešić i Stevanović, stali su pred mikrofon i pokušali objasniti loše izdanje. 

"Svatko ima loš dan. I Nijemci su u jednom momentu imali deset posto obrana... Ipak, ne događa se često da trojica vratara budu ovako loši kao mi. Možda je problem samopouzdanja, trebamo pomoć obrane, ali morali smo neke stvari na golu odraditi bolje. Bjelorusija je šansa za dokazivanje, možemo sve promijeniti, dovoljna je jedna dobra utakmica", priča Pešić, vratar bjeloruskog Meshkova i najbolji vratar SEHA lige.

Što vam je kazao Vlado Šola, kako je reagirao na poraznu statistiku?

"Gledamo videa, analiziramo... Šola nas podržava, bio je golman i zna da ima ovakvih dana. Doći će to na svoje, pozitivan je, kao i mi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako uigrati obranu i vratare? Protiv Švedske smo desetak golova primili nakon probijanja na crtu.

"Nismo funkcionirali s obranom tijekom cijele utakmice. Uvukla se nervoza nakon loših reakcija obrane i vratara. Nismo izgledali dobro ni u obrani niti u napadu. Bila je to utakmica za zaborav, popraviti se sigurno možemo, jer gore od ovog ne može. Dogovarat ćemo neku suradnju s obranom pa ćemo vidjeti kako će ispasti. Ako ne bude išlo, idemo bez suradnje." 

"Možda se udebljamo do dolaska u Zagreb, pa nas barem koja lopta pogodi...", našalio se Pešić.

Kako Pešić i suigrači podnose kritike zbog loše izvedbe na golu i u obrani? 

"Ne razmišljamo o kritikama jer je to trenutno stanje. Ne izgledamo dobro, ali moramo biti pozitivni. Ako se zakopamo u negativu, neće biti dobro. Kritike već pljušte, ali mi ipak moramo dati sve od sebe u nastavku turnira."

Ivan Stevanović, inače uvijek pristupačan i raspoložen za razgovor, sinoć je u Spaladiumu samo ljutito projurio kraj novinara.

"Danas sam se malo smirio, noć je bila stvarno teška", priča Stivi. 

U čemu je problem? Obrana vas je ostavila na streljani, jeste li o tome razgovarali, kako ćete to popraviti? 

"Švedska je bila bolja u svim segmentima, a mi smo bili loši u svim segmentima. Moramo što prije zaboraviti ovu utakmicu. Naravno da moramo bolje surađivati s obranom. Protiv Srbije i Islanda primili smo mali broj golova, dok je Šveđanima ulazilo baš sve što su zamislili. Držali su nas široko, bez problema su dolazili u šanse, a u toj situaciji nama na golu je puno teže braniti. No svjesni smo da vratari moraju obraniti ono što prođe. Jasno nam je to, i Mirko to vidi, teško mu je kao i nama. Idemo dalje, nadamo se da će biti bolje", odgovorio nam je Stevanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara