REGIJA

Vaha: U ratu s Hrvatima došli su me ubiti. To se ne može usporediti

Vaha: U ratu s Hrvatima došli su me ubiti. To se ne može usporediti
Foto: Index, Getty Images / Guliver image

VAHID HALILHODŽIĆ, legendarni bosansko-hercegovački napadač i trener koji je rođen u Jablanici, a nakon rata i raspada Jugoslavije karijeru i svjetsko ime stvorio je u Francuskoj, globalnu krizu dočekao je u drugoj domovini. U svom domu, u strogoj izolaciji, 67-godišnji izbornik Maroka prati najnovije vijesti o pandemiji koronavirusa. Vaha spada u rizičnu skupinu i slijedi preporuke liječnika.

Dao je telefonski intervju za ugledni pariški list Le Parisien. Francuski novinari tražili su od Vahe da se prisjeti velike krize koju je proživio u ratnom periodu u Bosni i Hercegovini, gdje je HVO ratovao protiv bosanskih snaga.

"Bio sam u Mostaru, radio sam kao sportski direktor Veleža, kluba u kojem je počela moja napadačka karijera. Bombardirali su nas svaki dan. U svakom trenutku mogla je na bilo koga pasti bomba, baš u svakom trenutku. Bilo je odurno. Ipak je teško usporediti to vrijeme s ovim što se događa danas. Danas se uz autorizaciju i potvrdu možemo kretati", rekao je Vaha, a novinari pariškog lista u daljnjem su tekstu podsjetili da su 90-ih Sarajevo i Mostar bili okupirani i, kako pišu, u rukama fašista.


Šantićeva ulica u Mostaru, gdje su se vodile najžešće bitke između "istoka" i "zapada" u Mostaru (FOTO D. Redžić) 

"Drobili su nas i ubijali, borbe su se vodile na ulici i između ljudi iz iste ulice. Ne mogu to zaista usporediti s vremenima danas", rekao je Vaha i detaljno opisao najgori dan u svom životu.

"Ostao sam u svojoj kući, supruga je bila sa mnom, a ona je Hrvatica. Uspio sam poslati obitelj u Francusku, a ja sam dvije godine bio zatočen, hodao sam po vrtu gore-dolje, u svakom momentu sam mogao biti mrtav. Jednog dana sam sudjelovao u emisiji na radiju i kritizirao sam dio Hrvata, one koji su bili fašisti. Nazvao me prijatelj i kazao mi da se sakrijem jer sam postao meta. Deset minuta iza ponoći gađali su moju kuću, 45 minuta je trajalo, sakrio sam se u podrumu i ostao sam živ. To je bio najgori trenutak mog života. Moja kuća je uništena", rekao je Halilhodžić.

Preko Zagreba je pobjegao za Pariz, a dva dana kasnije njegova je kuća do temelja spaljena. Spasio je živu glavu, piše Le Parisien. 

Danas Vaha u Parizu provodi vrijeme s obitelji.

"Ne smijemo van, družimo se kod kuće, vježbamo, imamo bicikl i traku za trčanje. Inače volim trčati vani, ali sada nam je to zabranjeno Sve je ovo poruka da čovjek mora više poštovati prirodu. Priroda je jača od čovjeka. Nadam se da će svjetski državnici uvidjeti hitnost ekoloških reformi. Civilizacija je u opasnosti", poručio je trener koji je 2010. godine odradio kratku, ali sadržajnu epizodu u Dinamu i borio se za Ligu prvaka te napustio klub zbog žestokih svađa sa Zdravkom Mamićem. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara