Video - Bilić iskrenošću frapirao HNS: "Za sve sam kriv, ma nek´ su momci popili, to je dobro"!

Video - Bilić iskrenošću frapirao HNS: "Za sve sam kriv, ma nek´ su momci popili, to je dobro"!

Tekst: D.R. / Z.A.
Foto: Cropix


PREMA očekivanjima, svi članovi Izvršnog odbora HNS-a, njih 21, aplaudirali su Slavenu Biliću oduševljeni njegovim "iskrenim, vrhunsko - stručnim izvješćem". Jednoglasno je potvrđeno da Bilić ostaje na čelu reprezentacije sa svim članovima svog stožera uz iste uvjete prema kojima je radio do sada.

"Sretni smo da se ovako završilo, bilo je neophodno da Bilić ostane još dvije godine. Njegov izvještaj tiskan na 20-ak stranica oborio me s nogu. Tako nešto nikada nisam doživio u 32 godine svoje karijere, a i sam sam bio trener i pisao takva izvješća. Bilić je svoj izvještaj počeo rečenicom; "Za sve što se dogodilo ja sam isključivi krivac." To još nikada nisam čuo i presretan sam što takva moralna i ljudska vertikala kao što je Slaven ostaje još dvije godine uz našu momčad", rekao je u uvodu predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Slavenu Biliću kao da je bilo neugodno slušati hvalospjeve neuništivog presidentea, jer "bilo je to klasično izvješće, čiji bi sadržaj bio isti i da se hrvatska plasirala na SP."

Brleković bez komentara

Imali smo prilike čuti da je članove odbora osvojio iskrenošću i prostim nogometnim rječnikom. Bilić se posuo pepelom već u uvodnoj rečenici,  a kulturno i nenametljivo je članovima nogometne vlada dao smjernice za budućnost ukoliko oni ne potvrde njegov novi mandat. Šanse za takav rasplet, dakako, bile su ravne nuli, ali predstava za javnost svejedno je odigrana. Dugo su se članovi IO-a zadržali u podrumu Rusanove. Od 13 do 16.30 trajao je brifing, koji je prvi napustio Zdravko Mamić. Izvršni dopredsjednik Dinama odjurio je bez riječi, a prva potvrda o nastavku suradnje između "bilićevaca" i HNS-a stigla je od Nikole Jurčevića.

"Presretan sam što nastavljamo surađivati jer još nismo napravili ono što smatramo da možemo. Bit će teško bez natjecateljskih utakmica, ali imamo motiv, želju i snagu da sve nadoknadimo", priopćio je Bilićev pomoćnik.

Uslijedio je potom teatralni izlazak Ivana Brlekovića, HNS-ovog dopredsjednika, koji se proteklih dana gorljivo zalagao za izjednačavanje izbornikovih primanja s jednom mjerodavnom: premijerkom RH Jadrankom Kosor. Brleković nije ponudio komentar, s obzirom na dogovor da se javnosti najprije obrate predsjednik Saveza i izbornik.

Neki drugi članovi dogovora se ipak nisu držali...

Ante Vučemilović, predvodnik osječke struje, također je otupio oštricu. Nakon što je otvoreno kritizirao Bilića zbog Jurićeve uloge, izbornik je poručio  "da će radije biti kuhar u restoranu Gorana Vučevića, nego odgovarati na opaske nogometnih analfabeta". Vučemilović danas kaže da je od Bilića tražio mnoge odgovore, te da je iste dobio i da su redom bili vrhunski. Osječki je poglavar istaknuo i da nema govora o guranju Davora Šukera u HNS, "jer zašto rušiti nekoga tko ima jasnu i uspješnu financijsku konstrukciju."

Slaven Bilić, slučajno ili ne, posljednji je priopćio rasplet situacije.

"Sretan sam što nam je IO izglasao svoje povjerenje na ovoj sjednici koja je apsolutno interna. U našem izvještaju sadržana je analiza kvalifikacija, ali su i naglašene stvari zbog kojih smatram da smo zaslužili novu priliku. Neuspjeh se dogodio, a mi smo objasnili razloge za to."

"Dio izvještaja ja i moj stožer posvetili sam upravo budućnosti reprezentacije i objasnio zašto ja i moj stožer nismo za velike rezove. Među grupom igrača koja dolazi još uvijek ne vidimo nositelje igre,  dok s druge strane, ta grupa igrača je uzela osmo mjesto na ljestvici Fife, i u prosjeku gubila svaku devetu utakmicu. Svaku smo utakmicu detaljno obrazložili kroz statističke pokazatelje", istaknuo je Bilić, koji će novi ugovor potpisati sredinom idućeg tjedna.

Bilić ne krije da računa i na Šimunića te Olića;

"Nitko nije otpisan, ali nikoga nećemo tjerati puškom da igra. S Olićem ću razgovarati, kao što sam to učinio i kada se Pršo opraštao. Olić nije rekao svoju posljednju riječ."

Marković je otkrio kako je došlo do dogovora s izbornikom: "Ugovor je formalnost, a sve smo prije pet-šest dana riješili ja i Slaven kada smo si stisnuli ruke."

Neuspjeh u kvalifikacijama predsjednik također pravda nesrećom i ozljedama, koje su i glavna supstanca Bilićevog izvještaja.

"Bili smo najnesretnija momčad u Europi. Konstantno smo bili bez 7-8 ključnih igrača, a o tome se novine baš nisu raspisale. Sjetimo se samo Eduarda, pa Modrića i svih ostalih. Neodlazak na SP donosi veliki financijski udar, ali mi ćemo se potruditi da to nadoknadimo. U ovom periodu odigrat ćemo barem 5-6 utakmica s najvećim reprezentacijama svijeta. Na sreću, traženi smo sa svih strana", rekao je Marković.

Nije Marković propustio napomenuti da je Savez dobio veliki broj ponuda kandidata za izbornika, ali i da je Slaven Bilić stornirao mnoge vlastite ponude.

Pijana noć u Rovinju je bila pozitivna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da li je među greškama slučaj Funtana, Bilić je odgovorio:

"Funtana nije među greškama. Ta noć je bila ovakva i onakva, ali kad se podvuče crta ta noć je bila pozitivna. Ne može se stvarati slika o igračima na osnovu tog incidenta.

"S tim igračim živim četiri godine i znam da im je ponašanje bilo na nivou. Upravo zato što je njihovo ponašanje takvo reagirali smo na tu situaciju koja je inače normalna. Igračima atmosfera i pravila u reprezentaciji pašu. Oni je vole i njima odgovara da se znaju i premije i kazne".

Bilić je istaknuo drugarstvo bez premca koje vlada u našim reprezentativnim redovima:

"Pozitivno je da svi idu na zajedničke večere jer to nije slučaj u drugim ekipama. Oni su jedna homogena grupa".

Na to je uskočio glasnogovornik Gavran riječima kako je navedeni događaj u medijima previše potenciran i da mu je dat preveliki značaj i važnost, kao i da situacija nije bila onakva kakvom su je novinari prikazali. Na naš odgovor kako fotografije na kojim se vidi da reprezentativce pijane unose u hotel nije novinarska konstrukcija, Bilić je živnuo.

"Njih dvoje su popili malo više i nije baš da su ih unosili u hotel. Ta večer je bila namjenjena da popiju jer je bilo pet dana prije utakmice i to je tada bilo dobro".

Argentina dolazi u obzir samo s Messijem!

HNS neće pristati na utakmicu s Argentino, ukoliko ne postoje garancije da će Gaučosi u Hrvatsku doći u najjačem sastavu. Zorislav Srebrić kaže da su šanse za odigravanje utakmice 50:50.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara