Video: "Bitka za Alžir" slomila Engleze

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

DOK SU Nijemci uoči Australije gledali Terminatora, alžirski su nogometaši nadahnuće za remi protiv Engleza dobili gledajući čuveni talijanski film Bitka za Alžir (La battaglia de Algeri).

Kolektivna je projekcija svim igračima i djelatnicima stručnog stožera organizirana u četvrtak, dan uoči utakmice.

Iako film u talijansko-alžirskoj koprodukciji obrađuje temu alžirskoga narodnooslobodilačkog rata protiv kolonizatora iz Francuske, kao dobra je meta nogometašima izbornika Rabaha Saadanea poslužio drugi staroeuropski imperij, onaj Britanski.

"Nikada prije nisam vidio ovaj film. Bilo je vrlo dirljivo, pogotovo što smo ga odgledali svi zajedno. Ovo je vrsta pripreme za utakmice kakvu trebamo da bismo dobili osjećaj zajedništva", rekao je nakon projekcije 26-godišnji veznjak Alžira Hassan Yebda, koji je prošlu sezonu odradio u Portsmouthu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što zapanjuje činjenica je da se radi o filmu koji nije p(l)itak poput patetičnih ostvarenja koja se običavaju pokazivati nogometašima uoči sudbinski važnih utakmica, poput spomenutog Terminatora, Ramba ili Gladijatora, kojeg je trener Barcelone Josep Guardiola pripremio svojim igračima uoči rimskog finala Lige prvaka prošle godine protiv Manchester Uniteda.

Bitka za Alžir, snimljena davne 1966. godine u crno-bijeloj tehnici, film je o krvavom ratu za neovisnost, koji moralno propitkuje fanatizam, terorizam i mučenje, koji pokazuje djecu kako pucaju po vojnicima i bombe koje prekidaju večernje plesne zabave.

U Pentagonu su 2003. godine pokazali film djelatnicima američkog ministarstva obrane. Najavili su ga sljedećom porukom:

"Kako dobiti rat protiv terorizma i izgubiti rat ideja. Francuzi znaju. Uspijevaju taktički, ali zakazuju strateški. Da biste razumjeli zašto, dođite na raritetno prikazivanje ovog filma."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara