Video - Gruzijski sanjkaš poginuo na najbržoj stazi na svijetu

Video - Gruzijski sanjkaš poginuo na najbržoj stazi na svijetu

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

GRUZIJSKI sanjkaš Nodar Kumaritašvili u besvjesnom je stanju prevezen u bolnicu nakon što je pri brzini od 144 km/h udario u zaštitnu ogradu tijekom treninga u Whistleru pred početak Zimskih olimpijskih igara. Nažalost, nije mu bilo spasa te je podlegao ozljedama.

Brza liječnička pomoć, umjetno disanje i masaža srca, pružena mu je na licu mjesta, nakon čega je helikopterom prebačen u bolnicu. Trening je prekinut, a gruzijski sportaš preminuo je od zadobivenih ozljeda glave.

Sanjkaška staza u Vancouveru smatra se najbržom na svijetu, a neki olimpijci već su i prije ove nesreće u pitanje dovodili njenu sigurnost nakon što ih je više od deset izletjelo s nje tijekom dosad održanih treninga.

Kumaritašvilijeva pogreška uzrokovala nesreću

Unatoč tragediji u kojoj je Gruzijac Nodar Kumaritašvili izgubio život tijekom treninga, olimpijska natjecanja u sanjkanju nastaviti će se prema prvotnom rasproedu, tako da će se muškarci za medalje boriti već u subotu i nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga koju su proveli istražni sudac Britanske Kolumbije, kanadska policija i Međunarodna sanjkaška federacija (FIL) pokazala je da je do nesreće došlo zbog pogreške samog Kumaritašvilija.

"Pokazalo se da je sportaš prekasno izašao iz zavoja broj 15, što nije uspio ispraviti, pa je prekasno ušao u zavoj broj 16. Iako je pokušao popraviti situaciju, u konačnici je izgubio kontrolu, što je dovelo do tragične nesreće", stoji u zajedničkom priopćenju istražnih tijela.

Unatoč tome što je za nesreću okrivio Gruzijca, FIL je od organizatora zatražio da do početka subotnjeg natjecanja povisi zaštitnu ogradu u zadnjem dijelu staze.

Podsjetimo kako kobna sanjkaška staza na planini Blackcomb ima čak 16 zavoja i sa 152 metra najdulja je na svijetu. Mnogi je smatraju i najbržom, ali i najopasnijom. Naime, nakon što je više od deset ljudi izletjelo sa staze tijekom dosadašnjh treninga, mnogi su dovodili u pitanje njenu sigurnost. Nažalost, bili su u pravu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara