Video - Ivica: Kad uzmeš medalju, za 20 godina nitko te ne pita je li to bilo slučajno

Video - Ivica: Kad uzmeš medalju, za 20 godina nitko te ne pita je li to bilo slučajno

Tekst: Dea Redžić
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

14. VELJAČE 2002. godine Janica Kostelić u Salt Lake Cityju uzela je povijesnu olimpijsku medalju - prvu za Hrvatsku u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Osam godina poslije, točno na isti dan, Ivica Kostelić s velikim će očekivanjima startati u Whistler Creeksideu, u olimpijskoj utrci slaloma. Janica će mu u Vancouveru biti velika potpora, kao i obično udijelit će savjet i dignuti samopouzdanje onda kada je to najpotrebnije.

Na put preko Bare Ivica s jednim dijelom hrvatske  olimpijske delegacije koja broji 19 članova, kreće u nedjelju u devet sati. Za sada je sigurno da će voziti sve discipline osim spusta koji je na rasporedu 13. veljače. O tome će odlučiti nakon treninga i ispipavanja staze, jer upravo će uvjeti ponajviše determinirati uspjeh Ivice i Natka Zrnčića-Dima u spustu.

"Jasno je da u kombinaciji i slalomu pucam na medalju"

"Natko u spustu ima puno veće šanse od mene, ako ga uopće budem vozio. No, potajno se nadam dobrom rezultatu u Super G-u. Staza je izmišljena, s puno skrivenih putova, ma mrak. Vidjet ćemo hoće li mi odgovarati. Naravno da bih volio napraviti najbolji mogući rezultat u svim diciplinama, no jasno da u kombinaciji i slalomu pucam na medalju", jasan je Ivica, vlasnik srebrne kombinacijske kolajne iz Torina.

"Osjećam se bolje nego kada sam kretao u Salt Lake ili Torino. U Salt Lakeu sam bio vodeći u svjetskom kupu u slalomu, ali sada imam veći spektar disciplina. U Torino sam, pak, išao kao autsajder. Bitna je činjenica što se sve utrke voze na istoj stazi u Whistleru, i bit će puno lakše kada na veleslalom primjerice dođete s iskustvom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica djeluje spremno i smireno, iako je ispred njega vrhunac sezone, pa i cijelog jednog ciklusa. U Vancouver dolazi kao trenutno šesti skijaš u ukupnom poretku Svjetskog kupa te treći u poretku slaloma. Da, i s dvije velike pobjede, iz Wengena i Kitzbuhela.

"Olimpijske igre najveći su domet jednog sportaša. Svatko od nas osjeća se nekako posebno na Igrama, a medalja se ne može usporediti s ničim."

"Fak je zaslužio nositi našu zastavu, napravio je vrhunski rezultat"

Na pozornici Vancouvera svoju će šansu tražiti i naš stjegonoša, brončani sa Svjetskog prvenstva u biatlonu Jakov Fak.

Iako je hrvatsku zastavu na otvaranju Igara 12. veljače, nakon Pavleka i Janice trebao nositi upravo Ivica, on ne želi ni minimalan rizik, s obzirom da već drugo jutro nakon ceremonije ide spustaška utrka. Leđa i koljeno, srećom, ne osjeća nakon novog terapijskog posjeta Dauvarskim toplicama. Primarno je da Ivica bude zdrav.

"Zastavu sam prepustio Faku, on je to definitivno zaslužio. Sjećam se, da nikada do one bronce nisam ni čuo za njega. Kada smo doznali rezultate, upitao sam: Čekaj, ne kužim, zar je to juniorska kategorija ili kaj? Fak je napravio vrhunski rezultat koji je jako razveselio mene i moju okolinu. Možda je ta bronca sada pritisak za njega, ali Olimpijske igre ne mogu se mjeriti sa Svjetskim klupom. Na Igrama su manje kvote i možete riskirati, posebno ako ste autsajder. Onda se isplati potegnuti prema naprijed i pokazati se u boljem svjetlu. Svjetski kup traži konstantu i ne nudi velika iznenađenja. Kad uzmeš olimpijsku medalju, za 20 godina te nitko ne pita je li to bio slučajni bljesak. Što se Natka tiče, tu je sve jasno. On je u kombinaciji u igri za medalju, a u spustu može iznenaditi."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara