Video - kako to rade Rumunji: Specijalci s dugim cijevima u akciji zbog namještanja utakmica

PREDSJEDNIK Rumunjskog nogometnog saveza Mircea Sandu priopćio je da su jedinice za borbu protiv korupcije u akciji te da traže dokaze o namještanju utakmica rumunjskog prvenstva.

Tijekom cijele nogometne sezone u Rumunjskoj "pod sumnjom" su brojne utakmice nacionalnog prvenstva, a posebno se to odnosi na utakmice prvoligaša Argesa.

Već se duže vrijeme špekulira da je barem jedna utakmica u svakom kolu namještena, a čini se da su tragom tih informacija krenule i rumunjske antikorupcijske jedinice.

"Pročešljali" su Rumunjski nogometni savez i klub Arges te osumnjičene strpali iza rešetaka.

Tako je u pritvoru noć proveo Cornel Penescu, vlasnik Argesa i jedan od najmoćnijh ljudi u Pitestiju. Prema izvorima bliskim istrazi, navodno je Penescu potplatio suce sa 125 tisuća eura. Također je noć u pritvoru proveo i Cristian Libertatu, bivši direktor Ureda za zaštitu potrošača u Pitestiju, a koji je navodno preko Izvršnog direktora PIC marketa Livia Facaleata proslijeđivao novac sucima.

Gheorghe Constantin, predsjednik rumunjske sudačke organizacije, koji je također pod sumnjom da je sudjelovao u cijeloj aferi, bio je također na saslušanju koje je trajalo šest sati, no za sada nije pritvoren.

Bugari već imali slične akcije

Bugarski mediji su veliku pažnju prošloga ljeta posvetili uhićenju Ivana Lekova, visokpozicioniranog čelnika Agencije za sport i mladež. On je uhićen nakon opsežne akcije koja je trajala mjesecima, a imala je za cilj stati na kraj bugarskoj nogometnoj mafiji.

Naime, nogometni suci Momčil Vrajkov, Krasimir Josifov te Dimitar Dimitrov izašli su u javnost tvrdeći kako su bili prisiljavani od strane mafije sudjelovati u namještanju rezultata u bugarskoj prvoj ligi te da za to imaju dokaze. Radi se o utakmicama Lokomotiva Sofija - Botev te Stara Zagora - Spartak Varna.

Sudav Vrajkov je prilikom svojeg iskaza u policiji rekao da se svakoga tjedna namještaju rezultati u bugarskom nogometu.

M.Š.
Foto: Screenshot Arges Pitesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara