RUŠEVINA MAKSIMIRA

VIDEO Maksimir se raspada, tribinu drže mreže, beton pada po ljudima

VIDEO Maksimir se raspada, tribinu drže mreže, beton pada po ljudima
Foto: Index

NARUŠENA statika tribina stadiona Maksimir stalna je prijetnja posjetiteljima. Penjanje na gornji dio zapadne tribine za lošijeg vremena spada u ekstremni sport, a dijelovi konstrukcije padaju po prolaznicima.

Dinamo je ispod donjeg dijela zapadne tribine postavio mreže kako netko ne bi nastradao. Apokaliptični prizori oko spomenika korupcije ne promiču nikome tko ga posjeti. Delegati UEFA-e od prošle godine pišu zabilješke, otvaranje gornjeg dijela zapadne tribine predstavlja sigurnosni problem, ali licence su uredno izdane. Potvrdili su nam to u Dinamu, HNS-u i UEFA-i još početkom sezone kada smo postavili pitanje zašto je zapadna tribina i dalje u funkciji ako ne prolazi sigurnosne provjere.

UEFA je Dinamu izdala licencu i za sljedeću godinu, odgovorili su Indexu iz Nyona u listopadu 2018. godine.

"Obavještavamo vas da GNK Dinamo ima licence za odigravanje utakmica Europa lige i Lige prvaka, u kategorijama 2,3, i 4, do polufinalnih susreta."

Za sva ostala pitanja uputili su nas na pravilnik za licenciranje. Da Maksimir službeno zadovoljava standarde i za potrebe reprezentacije potvrdio nam je Marijan Kustić, direktor HNS-a za infrastrukturu i natjecanje. Gornji dio otvara se samo ako ima potrebe.

Kamenje pada po ljudima, a sve licence su u redu

Iako su izdali suglasnost za igranje na ruševini, iz UEFA-e uredno prigovaraju zbog sigurnosti na stadionu pa je Dinamo reagirao postavljanjem mreža.

Licence su svima, čini se, najbitnije. No Maksimir se raspada. Istočna tribina narušene je statike otkako je izgrađena. Oko milijardu kuna, većinom javnog novca, ulupano je u ruglo na kraju grada. Tri Pratera, Camp Nou ili pola Allianz Arene.

Maksimirske tribine se urušavaju i padaju po prolaznicima. Tu je sinoć igrala reprezentacija na otvaranju kvalifikacija za Euro 2020.

"Jučerašnja utakmica dokazala je da to nije dostojan ambijent za nikoga, kao i ove fotografije koje pokazuju da Hrvatska treba stadione i da svi zajedno moramo uložiti. Vlada, lokalne zajednice, Savez. Atmosfera koju reprezentacija ima to zaslužuje. Imamo licence za Maksimir, ali mi moramo obnoviti sve stadione, treba obnoviti i Poljud. Ne ide preko noći, ali Hrvatska zaslužuje bolje", kaže Marijan Kustić, direktor Saveza, a ujedno i Plenkovićev čovjek za Liku te saborski zastupnik HDZ-a. 

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara