Video: Nakon jedne od najtežih sportskih nesreća super-Focus vraća se reliju

Video: Nakon jedne od najtežih sportskih nesreća super-Focus vraća se reliju

Tekst: D.R./Index 
Foto: AFP

FORD FOCUS RS WRC koji je spasio Jari-Matti Latvalu i Miikku Anttilu od ozbiljnih ozljeda tijekom strašnog udes u Portugalu prošle sezone, vraća se u natjecanje slijedeći tjedan u Švedskoj.

Automobil je toliko snažan da ga je unatoč tome što se strovalio gotovo 200 metara niz padinu i okrenuo 12 puta, tim BP Ford Abu Dhabi World Rally Team osposobio za natjecanje u Švedskoj - s Latvalom i Anttilom za volanom.

Latvalina nesreća na utrci Rally de Portugal na njegov 24.rođendan jedna je od najdramatičnijih u povijesti sporta. Focus RS WRC okretao se niz padinu gotovo 20 sekundi, a oba Finca izašla su iz udesa samo s ogrebotinama i modricama. Televizijska snimka nesreće pregledana je više od 765.000 puta na YouTube-u.

Izvješće koje je pripremio M-Sport, tvrtka koja priprema Focus RS WRC za Fordova svjetska natjecanja, otkriva da su finsku posadu zaštitila najsuvremenija sigurnosna obilježja.  Iako je izvana izgledalo da je automobil jako oštećen, kokpit je ostao doslovno netaknut zahvaljujući čvrstoći kaveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nesreće auto je vraćen u središnjicu M-Sporta u Engleskoj gdje je rastavljen do kraja  i ponovno napravljen.

"Nesreća je izgledala stravično, ali što se strukture tiče, školjka je nevjerojatno dobro podnijela udarce. Podvrgnuta je rigoroznim ispitivanjima kako bi se osiguralo da nema oštećenja i donesena je odluka da se ponovno napravi automobil za buduće potrebe. Sigurnost posade je naša primarna briga u izradi bilo kojeg natjecateljskog automobila i naši povećani napori u tom području ogledaju se u činjenici da Jari-Mattijev automobil postoji i dalje", rekao je direktor BP Ford Abu Dhabi tima, Malcolm Wilson, na današnjem predstavljanju prvenstva u Parizu.

Šef Fordovog motosporta za Europu, Gerard Quinn rekao je: "Čvrstoća Focusa RS WRC svima je bila jasno vidljiva nakon Jari-Mattijeve nesreće. Ta kvaliteta se ogleda u čitavoj Fordovoj obitelji. WRC je iscrpljujuće testno područje za tehnologiju sigurnosti, ali povratna reakcija iz događaja kao što je ovaj neprocjenjiva je za razvoj budućih generacija Fordovih cestovnih modela za naše kupce.

"Postoji i jak aspekt u smislu očuvanja okoliša. U prošlosti, automobil koji je pretrpio ovako tešku nesreću najvjerojatnije bi išao u otpad. U ovom slučaju, bazna školjka se reciklira a ključne komponente kao motor i mjenjač ponovno se koriste", dodao je Quinn.

Latvala je ostvario svoju prvu pobjedu na WRC-u u Švedskoj 2008. i nema dvojbe oko ponovne vožnje automobila. "Kad sam vidio obnovljeni automobil, spazio sam neka mjesta gdje su spojevi novi. To me podsjetilo na nesreću, ali doista nema problema s ponovnim ulaskom u automobil. Tim je napravio nevjerojatan posao i jedva čekam novo natjecanje u Švedskoj", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara