Video: Navijači nisu svjesni što bi se Vukovarcima moglo dogoditi nakon parola "Ubij Srbina"

Video: Navijači nisu svjesni što bi se Vukovarcima moglo dogoditi nakon parola "Ubij Srbina"

DAN nakon prosvjeda hrvatskih navijača, kojih se oko tri tisuće u nedjelju okupilo u Vukovaru ne bi li, kako su kazali, pružili tom gradu potporu, javnost je ostala podijeljena. Jedan dio Hrvatske ovaj potez navijača smatra hvale vrijednim, dok se drugi pitaju koliko je Vukovarcima pomoglo uzvikivanje parola poput "Ubij Srbina" i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

Navijači su se, podsjećamo, u Vukovaru okupili nakon provokacija pripadnika srpske nacionalne manjine koji su, skrivajući se iza imena jednog beogradskog nogometnog kluba, demolirali hrvatski učenički dom vrijeđajući sve što je hrvatsko. No, uzvratiti im na to provokacijom, posljednje je što je Vukovaru trebalo.

Vukovaraca je tijekom prosvjeda navijača na ulicama bilo svega nekoliko, a među njima nije bila ni Željka Jurić, djevojka koja je kao šestogodišnjakinja postala simbol Vukovara nakon što ju je u koloni napaćenih Vukovaraca 1991. godine uočio jedan BBC-ev novinar, koji je kroz njene dječje uplakane oči, svijetu pokušao dočarati svu tragediju stradanja i razaranja grada na Dunavu.

Željka, danas 23-godišnjakinja, u Vukovaru je živjela čitavo vrijeme njegove opsade i nakon toga. Danas se kao jedina zaposlena u sedmeročlanoj obitelji bori s vukovarskom svakodnevicom. U razgovoru za Index Željka kaže kako je gesta navijača bila lijepa, međutim da isto tako oni vjerojatno nisu svjesni posljedica koje će njihovo izvikivanje parola poput "Ubij Srbina" imati po Vukovarce.

"Zbog provokacija sutra može upravo njihovo dijete nastradati"

"Što se tiče domoljubnih pjesama mislim da tu nema ničeg lošeg i nema provokacija", započinje Željka, međutim dodaje kako joj se ne sviđa izvikivanje parola koje pozivaju na međunacionalnu netrpeljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka njima čast što su došli i što su Gradu heroju dali potporu i što su se poklonili žrtvama Vukovara, ali mislim da nisu svjesni što bi se moglo dogoditi sutra jer ja i svi ti ljudi koji žive u Vukovaru, mi ostajemo tu", kaže Vukovarka i dodaje kako "sutra zbog takvih pjesama i provokacija može upravo njihovo dijete nastradati". "Mislim da to nisu trebali napraviti", zaključuje.

Željka, koja se danas aktivno bavi problemima branitelja, boreći se za njihova prava, kaže kako dio problema u Vukovaru leži upravo u provokacijama te kako je već dugo vremena prošlo od rata, a rane su još uvijek jako duboke.

"Domoljublje i domovina ne brane se mržnjom i šovinističkim ispadima"

Policija je privela pet izgrednika koje je njihova kamera uhvatila da pjevaju "pjesme neprikladnog sadržaja", a na isti neprikladan sadržaj osvrnuli su se danas hrvatska židovska organizacija Margelov institut te HSLS.

U institutu apeliraju na navijače da "konačno prestanu zlorabiti sport i domoljublje u službu mržnje protiv sugrađana druge nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti". "Domoljublje i domovina ne brane se mržnjom i šovinističkim ispadima, za rješavanje svih nastalih sporova imaju se brinuti institucije Republike Hrvatske, a ne samozvane navijačke skupine", kažu iz Udruge. I HSLS priopćenjem reagirao na skup na kojem su se, kako kažu, "čuli i vulgarni, necivilizirani i nacionalistički ispadi kojima se vrijeđalo pripadnike srpske nacionalne manjine". HSLS-ovci to, kako kažu, smatraju najgrubljim kršenjem ljudskih prava i civilizacijskom sramotom.

Branka Suvajac
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara