Video - Obitelj Fak potvrdila za Index: Još nismo odlučili ni za ni protiv Slovenije!

Video - Obitelj Fak potvrdila za Index: Još nismo odlučili ni za ni protiv Slovenije!

Tekst: D.R.
Foto: AFP

KUĆA obitelji Fak u Mrkoplju od sinoć je puna čestitara. Malo mjesto u Gorskom kotaru, u kojem živi čak 16 obitelji s prezimenom Fak, probudilo se opijeno ponosom i srećom nakon što je naš biatlonac osvojio prvu biatlonsku medalju s Olimpijskih igara u hrvatskoj povijesti. Roditeljsku kuću Jakova Faka nije teško prepoznati; na balkonu su izvješene njegova slika i hrvatska zastava...

"Možemo razgovarati, ali dajte kratko, da imam sto ruku, ne bih stigla obaviti sve poslove u kući... Ljudi samo dolaze, čestitaju... Naši prijatelji, rođaci, kolege iz kluba, svi žele s nama podijeliti ovaj uspjeh. Presretna sam, ali nemam se vremena pošteno isplakati", priča nam majka našeg brončanog olimpijca Jasminka Fak.

Sina još nije čula, veze su sinoć bile jako loše, a u ovim trenucima Whistler je još u dubokom snu.

"Čekamo popodne da Jakov pokuša pronaći signal, jedva čekam da ga čujem. Ali neka se najprije odmori, iza njega je velik dan, a treba skupiti snagu za nove utrke."

Fakovo slavlje u Slovenskoj kući

Presretni roditelji čuda iz Mrkoplja najbolje znaju koliko je težak bio put od juniora trkača, anonimca, zaluđenog tim čudnim i napornim sportom, do olimpijskog postolja i dana u kojem za Jakova zna cijeli svijet. Na tom su putu ponajveća prepreka bili uvjeti, odnosno nedostatak uvjeta da Jakov oplemeni svoj talent vrhunskim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je u toj priči od samog početka. Jakov ne krije da uspjehe dobrim dijelom duguje svom slovenskom treneru Urošu Velepecu. U Sloveniji zimi trenira, a susjedstvo njegovu broncu slavi kao svoju. Izvješća slovenskih novinara dodatno je začinila proslava u Whistleru koju je Fak organizirao u Slovenskoj kući.

Milijun eura za izgradnju infrastrukture

Priča o slovenskom državljanstvu za Jakova Faka počela je nakon SP-a u Južnoj Koreji. HOO promptno je reagirao kupnjom parcele za biatlonski centar u Mrkoplju i godišnjom plaćom od 340 tisuća kuna, a simptomatično, Fak je u Vancouveru na otvorenju Igara nosio hrvatski barjak. Stiglo je i priznanje da je koketiranje sa Slovencima bilo dijelom inscenirano kao priča za medije, da bi se animirali sponzori i HOO uoči Olimpijskih igara.

No, onda su Slovenci izašli s informacijom da je transfer Jakova Faka već dogovoren te da nakon Vancouvera više neće nastupati za Hrvatsku. Velepec, Fakov trener, rekao je još prije da se neće uplitati u politiku, ali da je činjenica da Slovenci nude puno bolje uvjete, dok bi izgradnja infrastrukture u Hrvatskoj, koja gotovo da i ne pozna biatlon, koštala oko milijun eura.

Jakov tvrdi da ne želi slovensko državljanstvo, već bolje uvjete u Hrvatskoj. I ta rečenica puno govori. Kao i odgovor njegove majke:

"Nemamo saznanja o informaciji koju su pustili slovenski novinari. U ovom trenutku nije vrijeme za tu priču, jer smo previše zaokupljeni svime što se događa u Vancouveru. Reći ću samo da nikakva odluka nije donesena, ni za ni protiv. Ne mogu ni potvrditi, ali niti demantirati hoće li Jakov jednog dana nastupiti za Sloveniju. Sve u svoje vrijeme."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara