Video: Predstavljamo Andreu Šiklušić - prvakinju Europe u brazilskom jiu-jitsuu

Video: Predstavljamo Andreu Šiklušić - prvakinju Europe u brazilskom jiu-jitsuu

Tekst: Marko Petrak
Foto: Facebook

RIJETKO se kada možemo pohvaliti europskom prvakinjom u nekom sportu, pa je time i uspjeh 21-godišnje Andree Šiklušić kud i kamo veći. Ova je studentica iz Donjeg Miholjca prije nekoliko dana osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u brazilskom jiu-jitsuu koje se održalo u portugalskom Lisabonu.

Brazilski jiu-jitsu i krhka djevojka ne idu u jednu rečenicu - pomislit će većina. Andrea odgovara da je istina upravo suprotna.

"Tako sam i ja mislila kada sam prvi put čula za BJJ. Gledala sam ekipu kako se valja po podu i ništa mi nije imalo smisla. Izgledao je kao besciljno valjanje. No, istina je sasvim drugačija. Radi se o sportu koji zahtijeva odličnu fizičku spremu i maksimalnu koncentraciju. Usporedila bih ga sa šahom jer moraš razmišljati o svakom potezu i nadmudriti protivnika", objašnjava ova studentica na privremenom radu u Zagrebu i dodaje:

"Počela sam se baviti ovim sportom još prije dvije i pol godine, a onda sam se radi fakulteta preselila u Zagreb. Od tada treniram u Black Dragon Alliance timu u zagrebačkoj Martinovki. Na početku sam krenula na nagovor prijatelja, no već sam nakon nekoliko mjeseci išla na natjecanje i, naravno, izgubila. To mi je bio velik motiv za napredak."

Jesi li očekivala ovakav uspjeh u Portugalu?

"Pa moram priznati da jesam, očekivala sam barem neku medalju. Intenzivno sam se spremala nekoliko mjeseci. Pazila sam na prehranu i trenirala gotovo sedam puta tjedno. Zbog BJJ-a sam malo i fakultet zapustila. No, zlato je velik uspjeh."

Možeš li opisati tijek turnira? U tvojoj kategoriji (bijeli pojas) sudjelovalo je osam djevojaka?

"Prve dvije borbe su mi bile relativno lagane. Primijetila sam da su se djevojke uplašile i da su imale tremu pa sam to iskoristila. Prvu sam ugušila trokutom, drugu sam završila polugom na ruku. U finalu je bilo kud i kamo teže. I nju sam pokušala daviti, ali sam na koncu slavila na bodove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji te poznaju, kažu da si jako uporna.

"Tajna mog uspjeha je to što uvijek u borbu idem smirena, nikada ne podcjenjujem protivnika i u glavi držim misao da ja moram voditi borbu. Ako vodim svoju igru, onda sam i bliže pobjedi od protivnika. Osim toga, na treninzima se hrvam obično s muškarcima koji su dosta teži od mene. Kada dođem u svoju kategoriju, sve mi izgleda lako."

Odmah nakon Portugala si zaslužila i plavi pojas, što je u BJJ-u već velika stvar?

"Da, nije kao u drugim borilačkim sportovima. Ovdje je potrebno dvije, tri godine treniranja da bi stigao do plavog pojasa. Posebno za djevojke kojima je još teže. Sigurno da mi je pojas i veliki poticaj."

Kao Europska prvakinja, pretpostavljamo, planiraš ići i na Svjetsko prvenstvo?

"Sigurno, uvjet je da nađem adekvatne sponzore. Od ožujka ću se ponovno intenzivno spremati pa ćemo vidjeti. Uskoro će i prvenstvo Hrvatske, što je također cilj. U budućnosti ću probati skinuti još koju kilu kako bih se natjecala u kategoriji ispod 60 kg", zaključuje izuzetno simpatična Andrea.

Hrvatskoj još tri medalje

Osim Andreina zlata, Hrvatska je u Portugalu osvojila još tri medalje. Martin Starčević je u svojoj kategoriji (ljubičasti pojas iznad 100 kg) uzeo srebro, a u apsolutnoj broncu, dok se Senka Drobac okitila broncom u kategoriji plavih pojaseva iznad 75 kilograma. Hrvatsku ekspediciju pod vodstvom Ilije Čavarovića činilo je ukupno osam boraca, svi iz zagrebačkog kluba Black Dragon Alliance.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara