Video: Red Bull Cliff Diving - Kralj Orlando ostaje na postolju

Tekst: A.K.

VETERAN Duque, koji je pobijedio u Dubrovniku, je 4. mjestom u Ateni potvrdio deseti naslov "Kralja skokova s litica".

Grčki bogovi smilovali su se legendarnom Orlandu Duqueu u završnici Red Bull Cliff Diving World Series 2009., podarivši Kolumbijcu ključnu kapljicu sreće u osvajanju jubilarnog, desetog , naslova svjetskog prvaka.
   

Na posljednjem, osmom natjecanju, nakon sezone sa 300 skokova i oko 7.500 metara slobodnog pada pri brzinama od 85 km/h,  Duque je u Grčkoj bio savršen – u matematici. Četvrtim mjestom odbio je prepustiti prijestolje pobjedniku finalnog obračuna, Britancu Garyu Huntu. A zahuktali dvadesetpetogodišnjak iz Southamptona taman je dostigao Orlanda u ukupnom poretku. No, u raspletu dvojice skakača sa 127 bodova, Duqueu je pripala kruna jer ove je sezone trijumfirao na tri, a Hunt na dva natjecanja. U tom kontekstu, Orlandova pobjeda u Dubrovniku još dobiva na težini.

"Natječem se godinama i već sam naviknut na svakakve stresove, ali još nisam doživio ovako dramatičan rasplet," rekao je Duque. "Ovo nije samo još jedan u nizu naslova, za ovaj sam se najviše namučio."

"Znao sam da mi nakon druge serije naslov opasno bježi, ali sam također znao da, odličnim trećim skokom, mogu dohvatiti potrebno četvrto mjesto. Ovo je rezultat moje dugoročne strategije konzistentno dobrih skokova. Neću se opustiti ovim naslovom, znam da moram reagirati," rekao je Duque aludirajući na nove, teže skokove koje su izvodili njegovi konkurenti u drugoj polovici sezone.

Iako je Hunt pobijedio u Grčkoj, još jednom prikazavši i najsloženiji skok u povijesti, trostruki salto s četiri vijka, Duque je na vrijeme, u prvom dijelu sezone (Rotterdam, Dubrovnik, Polignano A Mare) pobjegao konkurenciji za jednu pobjedu. Rus Artem Silčenko, jučer drugoplasirani, završio je sezonu na trećem mjestu sa 111 bodova.

"Iskreno, jako sam zadovoljan jer nisam nikad pomišljao na titulu, no poslije drugog kruga, na par sam je minuta, praktički imao u rukama" rekao je Hunt.

"Ovo je bila čarobna sezona za mene i mislim da Red Bull pomiče granice ovog sporta sve dalje i dalje. Sad se vraćam na 10-metarski toranj, kako bi se što bolje pripremio za slijedeću sezonu" dodao je.
 
Amerikanac Kent du Mond je zauzeo treće mjesto na jezeru Vouliagmeni u Ateni. Oko osam tisuća gledatelja svjedočilo je njegovom prvom postolju u karijeri.

 Rezultati Red Bull Cliff Diving World Series 2009., Atena
 
1. Gary Hunt                  334,80 bodova
2. Artem Silčenko             312,50
3. Kent De Mond               304,95
4. Orlando Duque              297,35 
5. Hassan Mouti               279,30 
6. Cyrille Oumedjkane         277,20
7. Andrej Ignjatenko          265,10 
8. Slava Polješčuk            251,30 
9. Alain Kohl                 240,90 
10. Steve Black               230,90
11 . Michal Navratil          203,65

UKUPNI POREDAK NAKON 8 ODRŽANIH NATJECANJA

1. Orlando Duque         127 bodova
2. Gary Hunt                   127
3. Artem Silčenko          111
4. Andrej Ignjatenko       83
5. Hassan Mouti             54
6. Steve Black                  51
7. Michal Navratil            45
8. Slava Polješčuk          43
8. Kent De Mond              43
10. Cyrille Oumedjkane  38
11. Alain Kohl                   27
12. Eber Pava                  22

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara