Video: "Sad zaboravimo sve što je bilo, ono bitno slijedi u ponedjeljak"

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix

U ODLIČNOJ atmosferi hrvatski košarkaši otputovali su u Poljsku. Pompa nije pratila njihov odlazak, ali niti njihove prognoze. Na Europskom prvenstvu cilj je osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo, ali među hrvatskom delegacijom mnogo je onih s intimnim nadanjima u postolje.

"Činjenica je da u Poljsku idemo s očekivanjima da ćemo napraviti stepenicu više u odnosu na prijašnje godine. Pripreme su bile dobre, uvijek vam trebaju dva-tri dana više. Imali smo problema s ozljedama, ali su ih imali i drugi", rekao je izbornik Jasmin Repeša.

Svi se slažu da bi ovo prvenstvo moglo biti jedno od izjednačenijih do sada jer mnoge ekipe stižu bez svojih velikih zvijezda.

"Da se radi o klupskom natjecanju, te bi izostanci puno više došli do izražaja. U reprezentaciji uvijek imate dva ili tri igrača koji mogu nadomjestiti manjak. Jasno da je Rusima teško bez Kiriljenka ili Nijemcima bez Nowitzkog, ali ekipe imaju dosta drugih igrača koji su high level."

Hrvatskoj će nedostajati Marko Tomas, bez njega smo ostali bez jedinog pucačkog krila, no izbornik se neće složiti u Mariju Stojiću vidi itekako dobru zamjenu.

"Jasno da će nam Tomas strašno nedostajati jer to je igrač koji obavlja ogroman posao u obrani, a kad ga krene može zabiti 20 poena. No, Mario Stojić ga može zamijeniti kvalitetom i iskustvom", dodao je izbornik.

Roko Leni Ukić predvodio je Hrvatsku na pripremama, konačno je došao do nivoa na kojem je u stanju učiniti da cijela momčad izgleda puno moćnije.

"Dobro je ako ćemo suditi po pripremama. No, uvijek ističem da pripremne utakmice nisu mjerilo, nije mi u interesu da budem najbolji igrač priprema, već da budem dobar na turniru. Sve ovo sada možemo zaboraviti, bitno je ono što slijedi u ponedjeljak."

A u ponedjeljak Hrvatska u Poznanu otvara prvenstvo protiv Izraela.

"Jaka momčad, jednom su na već dobro iznenadili, u Španjolskoj. Izvršni su šuteri i stalno nešto varaj u obrani", analizira Ukić.

"Jedva čekamo potući se s Grcima"

"Izrael poznajemo, ali najviše ćemo na njim raditi u narednih par dana. Grci su ključ, s pobjedom bi mogli otići jako daleko. To je naša šanse za četvrtfinale.", nadovezao se Nikša Prkačin.

Ukić se najviše veseli upravo susretu s Grcima, očekuje da odigramo sjajnu utakmicu s protivnikom koji je po mjeri...

"Nema dvojbi da smo za klasu bolja momčad od Izraela, ali ne smijemo kilavo ući u utakmicu. Protiv njih, kao i protiv Makedonije puno toga će ovisiti o nama. Grci su, pak, ekipa s najvećim renomeom u skupini, i dakako, s najjačim rosterom na papiru. Iako nema njihovih ključnih igrača, Papaloukasa i Diamantidisa, tu je Spanulis, kojeg jako cijenim. Mislim da je jedan od najboljih vanjskih igrača koji će se uopće pojaviti na turniru. Bit će to dobra utakmica..."

Najvažnije je ipak kako će u Poznanu izgledati Hrvatska.

"Igrat ćemo agresivno, tražiti dobru obranu. Nama Hrvatima napad nikada nije bio problem...."; govorio je Vujo, u kamere, dok mu je Planinić poskrivečki stavio rogove iznad glave...

"Eto, ovo vam je moj playmaker", našalio se.

"Zafrknacija? Kod nas je uvijek na nivou."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara