Video - Slavlje pa rastanak: Perasović najavio kraj

Tekst: Marko Čeko
Foto: Andrija Lučić, Dragan Matić, Damir Krajač (Cropix)

VELIMIR PERASOVIĆ u trećem je ovosezonskom finalu uspio odvesti Cibose do trofeja, 16. naslova prvaka Hrvatske u 19. prvenstvu, specifičnom po tome što je prvi put neka momčad uspjela dva početna poraza pretočiti u konačni trijumf.

> Pokazali su karakter: Cibosi sa 16 naslova apsolutni vladari

Jasno je stoga kako je Perasović, silno nervozan za vrijeme pete utakmice, likovao nakon meča: "Iznimno sam zadovoljan iako je prije trećeg susreta bilo teško očekivati da ćemo se vratiti. Zadrani su bili svjesni da su titulu izgubili u utorak u Višnjiku, kad su imali meč-loptu pred svojim navijačima. Kad smo tamo dobili, nije bilo teorije da izgubimo", rekao je Peras ponosno dodavši kako je pobjeda "potvrda onoga što su Cibosi radili cijelu sezonu".

Perasović: Jednom u 100 godina momčad pristane igrati besplatno cijelu sezonu

"Pokazali smo da se spartanskim radom može napraviti rezultat. Svi preduvjeti su bili tu da sezona na kraju bude uspješna - imao sam sjajne suradnike, jednog Tomislava Mijatovića koji sutra bez problema može biti trener Cibone, zatim igrače koji su cijelu godinu igrali bez plaće, a to je ono što se viđa jednom u 100 godina, da besplatno, ali s puno žara igraju čitavu godinu."

Besparica je ono s čime se Vukovi nose zadnjih godinu dana, ali upravo zbog te nevjerojatne energije kojom su pristupali svakoj utakmici treba im skinuti kapu. Što će biti dogodine? Udarne igle Tomas i Gordon obasuti su ponudama iz znatno jačih europskih liga, u kvalitativnom i financijskom smislu, a ima ih i Perasović.

"Istekao mi je ugovor, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Ako Cibona složi dobru momčad i pojavi se neki sponzor pomoću kojeg bismo mogli izbjeći ono što se događalo ove sezone. Nisam primio nijednu plaću u sezoni!"

Perasović je, dakle, nagovijestio odlazak. Što je s klubom? Perasović ni tu ne vidi sretan završetak cijele priče: "Ako igrači odluče sjesti na račun zbog neisplaćenih potraživanja, klub dogodine neće krenuti u sezonu. Već sam rekao da su ljudi sjajni, ali ne vidim ništa više od dobre volje."

Gordon: Računam na novac koji mi Cibona duguje

Prva Cibonina violina u finalnim utakmicama bio je Jamont Gordon, srčani Amerikanac koji je pobrao ovacije u Draženovu domu: "Kakav bih ja bio sportaš kad ne bih vjerovao da ćemo preokrenuti? Nismo bili pravi u prve dvije utakmice, ali onda je na površinu isplivala naša kvaliteta i zasluženo smo postali prvaci."

Gordon je na pitanje gdje će nastaviti karijeru odgovorio kako o "tome ne želi razmišljati u trenutku slavlja", ali ipak nije izdržao: "Volio bih ostati u Ciboni, ali naravno, ako mi isplate sve ono što su mi dužni. Računam na taj novac i neću ga se odreći, bit će mi žao ako se ova vrlo perspektivna ekipa raspadne, ali protiv nekih stvari ne možemo."

Dalibor Bagarić konačno je, kao jedan od važnih kotačića u reketu, osvojio naslov s Cibonom: "Presretan sam, prošli put sam bio ozlijeđen i gledao kako suigrači podižu pehar, sada mi je drago da sam ga i ja prigrlio."

Zadrani "jedva hodali" u petoj utakmici: Naslov izgubili u Višnjiku

Zadar? Napravili su jako puno sa sedam igrača. Premda je Miro Bilan vrlo solidno odradio svoju dionicu u petoj utakmici, preveliki je hendikep ionako ne pretjerano širokom rosteru bio izostanak Vladimera Boise, odličnog gruzijskog centra koji je zadavao jako puno problema Ciboni u prve tri utakmice. Upravo je tu činjenicu trener Danijel Jusup apostrofirao poslije utakmice kao jednu od onih koje su odlučile prvaka:

"Ozljeda Boise dotukla je naše ambicije i sve preokrenula, ali ne bih htio ovime umanjiti pobjedu Cibone. Što reći nakon ovoga? Moramo biti tužni, jer ostaje veliki žal zbog poraza u Zadru. Znali smo da ćemo teško slaviti u petoj utakmici, da će nas dočekati dvorana, a moram reći kako se u zraku osjećalo da je trenutak kad će se Cibona odlijepiti na kapitalnu prednost sve bliži i bliži. Uvjerljivo su najkvalitetnija naša momčad, a gotovo je nemoguće braniti sjajne individualne tricaše. Čestitam im, pokazali su karakter, snagu i raspoloženost."

Hrvoje Perić sa 17 je koševa bio najefikasniji u gostujućim redovima. Nije pomoglo jer su podbacili neki drugi igrači: "Dali smo zadnji atom snage, ali nije bilo dovoljno. Držali smo se dobro u prvom poluvremenu i to je bilo sve. Završio bih ovu sezonu jednom poznatom budističkom izrekom koja kaže "kad si na pravom putu, samo trebaš nastaviti koračati". I Zadar mora tako."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara