Video - Spahija: Prije odlaska u Real, Španjolci su mrzili Dražena

Video - Spahija: Prije odlaska u Real, Španjolci su mrzili Dražena

Tekst: T.T.
Foto: AFP, Index


ŠPANJOLSKI košarkaški portal tubasket.com napravio je opširan intervju s Nevenom Spahijom na temu Dražena Petrovića. Razgovor je vodio autor jedine biografije o Draženu na kastiljskom Juan Francisco Escuderro.

Kako su se predstavili Spahiji kao fanatični obožavatelji Dražena, španjolski su novinari od njegova velikog prijatelja dobili dodatni uvid u Petrovićev lik i djelo. Šibenčanin Spahija prepričao je kako je odrastao s Draženom te kako njihova prva slika datira iz vremena kad je naš legendarni košarkaš imao 5 godina.

"Provodili smo puno vremena zajedno, istina je da je šutirao ujutro do pola osam, pa potom išao u školu. S 12 godina na svoje inzistiranje dobio je ključ dvorane", rekao je Spahija te naglasio kako se veliki Draženov pomak u kvaliteti dogodio od 14. do 16. godine.

"Sve vrijeme provodili smo između škole i košarkaškog terena, pogotovo ljeti. Aleksandar se tad počeo ozbiljnije baviti košarkom, a mi smo ga pokušavali imitirati. Kad je s 14 godina igrao za kadetsku momčad, izgledao je kao igrač kojim ima budućnost. Neki su treneri govorili da će biti sjajan, drugi nisu vjerovali. Prava transformacija se dogodila do 16. godine. Tad je mentalno napredovao i ponašao se zrelije nego za svoje godine. Pratio sam ga dok nije ušao u prvu momčad Šibenke, tad sam otišao u vojsku, a Dražen je postao nezaustavljiv", priča Spahija.

"U Španjolskoj je Dražen bio omražen"

Tad je Španjolcima otkrio kuriozitet iz 1983., kad je Bosna taktičkim odlukama komiteta osvojila naslov.

"Naš grad nikad nije priznao taj poraz, taj trofej vidimo svojim. Nekoliko pogrešaka sudaca ne može dovesti do poništavanja utakmice, to je bila tipična odluka za to komunističko vrijeme."

Dražen je nedugo potom otišao u Cibonu, a Spahija je objasnio kako to da tada nije otišao u jači Partizan.

"Odlučio je zbog jasnog razloga, izbornik reprezentacije Jugoslavije tad je bio Mirko Novosel. On je uvjetovao mjesto u reprezentaciji potpisom za Cibonu, a Draženu su sportski ciljevi uvijek bili prioritet. Za razliku od većine, ti izazovi i sportska dostignuća značili su mu više od novca, Draženu je novac uvijek bio na zadnjem mjestu."

Tekst se nastavlja ispod oglasaPričao je Spahija tad o Draženovu odnosu pred odlazak u Španjolsku.

"Daleke 1984. nije bilo košarke kakva postoji danas. Nekoliko je momčadi dominiralo u Europi, poglavito iz Jugoslavije, SSSR-a, Italije, Španjolske. Real Madrid je bio klasična momčad, tim koji treba pobijediti. Imali su Corballana, Rullana, Brabendera, Szczerbiaka i osvojili apsolutno sve. Dražena je motivirala baš svaka utakmica, no s Realom je bilo posebno. Imao je težak odnos sa španjolskom publikom. Na terenu je bio prljav, arogantan, agresivan, nije vam davao šansu. U Španjolskoj je zato bio omražen, tek je kasnije taj odnos omekšao. Bio je mlad, talentiran i gladan igrač", objašnjava bivši izbornik hrvatske reprezentacije.

Spahija se ne slaže s raširenim mišljenjem da je Draženov uspjeh baziran na opsesiji treningom.

"Nije Dražen bio samo rad i trening. Postoji ogroman broj igrača koji su radili koliko i on, no nikad nisu uspjeli. Postoji i druga skupina, igrači poput Kukoča, koji su bili poznati po treninzima iako na početku nisu pokazivali velik talent. Kukoč je jako puno trenirao, a vrlo je teško ocijeniti koliko talenta i predanosti ima u pojedinom igraču."

"Mislim da bi ostao u Netsima ili otišao u Knickse"

Spahija je komentirao i Draženovu NBA karijeru.

"Motivi za odlazak bili su isključivo sportski, najveći izazov u njegovoj karijeri. U Portlandu je prošao grozan period, imali su Portera i Drexlera, koji su bili ispred njega. Vjerujem da je Adelman griješio kad je Draženu pretpostavljao Dannyja Younga. Jasno je da je odlaskom u Netse otišao korak naprijed", zaključuje Spajki.

Naglasio je kako u rivalitetu s jednim od najboljih španjolskih košarkaša, Fernandom Martinom, nikad nije bilo konflikta te kako vjeruje da bi ostao u New Jerseyu ili otišao u N.Y. Knickse da nije došlo do jednog od najtužnijih događaja u hrvatskoj sportskoj povijesti. Spahija je i španjolskim novinarima prepričao događaj s identifikacije Draženova tijela te gotovo pustio suzu dok je objašnjavao koliko ga je to pogodilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara