Video - Tragedija u Širokom Brijegu: Ubijen 24-godišnji navijač Sarajeva

Tekst: M.Č.
Foto: Promedia/Cropix

UOČI jednog od dva derbija ovog vikenda BiH Premierlige u Širokom Brijegu je došlo do velikih nereda u kojima je ubijen jedan navijač Sarajeva, a poslije svega donešena je odluka o odgodi utakmice.

Nerede su iza sjeverne tribine stadiona Pecara započeli navijači Sarajeva (Horde zla) koji su u tri autobusa doputovali u hercegovački gradić te su porazbijani automobili koji su se nalazili pored ceste, a velika materijalna šteta učinjena je i na obližnjoj istoimenoj sportskoj dvorani. Uslijed izgreda policija je uspjela spriječiti da ne bude zapaljena benzinska crpka koja se nalazila u blizini, a 24-godišnjeg Vedrana Puljića je, kako se neslužbeno doznaje, ubila policija nakon što je jednom od pripadnika organa reda oteo pištolj i počeo pucati sumanuto pucati oko sebe.

Poslije izlaska gostujućih navijača iz autobusa ništa nije upućivalo na krvavo ratno stanje kakvo je uskoro uslijedilo na ulicama Širokog Brijega. Uz standardnu pjesmu Horde zla nisu pokazivale ništa čime bi opravdale naziv svoje skupine. Incidenti u okolici stadiona koji su se preslili po cijelom gradu (sarajevski huligani su upadali u kuće lokalnom stanovništvu te su ozlijedili dvoje ljudi u vlastitim domovima op.a.) započeli su nakon što je policija kod pristaša Sarajeva prilikom rutinskog pretresa otkrila i htjela zaplijeniti predmete za ozlijeđivanje.

Budući da se u Širokom Brijegu pojavilo 150 umjesto 500 najavljenih navijača Sarajeva za pretpostaviti je kako su u Hercegovinu došli s jednim jedinim ciljem - izazivanjem nereda. Potvrdio je to u izjavi za Bljesak.info i glasnogovornik MUP-a ZHŽ-a izjaviviši kako su "navijači Sarajeva odmah po izlasku iz autobusa počeli s prikupljanjem opasnih predmeta i oštećivanjem objekata oko stadiona na što se nadovezalo nasrtanje na mještane Širokog Brijega".

Osim ubijenog navijača Sarajeva, više je osoba ranjeno zbog korištenja vatrenog oružja. Deseci navijača na obje strane su ozlijeđeni, a u hitnoj pomoći u Širokom Brijegu vladao je pravi kaos. Policija, koja je bila znatno oslabljenja zbog odigravanja utakmice Zrinjski - Velež, privremeno se ispriječila između Hordi zla i građana Širokog Brijega koji su se htjeli obračunati s nasilnicima. To joj je i pošlo za rukom sve dok gostujući navijači nisu dobili pojačanje u obliku jednog autobusa i nekoliko kombija i osobnih automobila.

Policija je uspjela uhvatiti i svladati navijače Sarajeva te su oni upućeni svojim kućama. Nažalost, niti tu nije bio kraj divljaštvu navijača Sarajeva. Na povratku je, došlo do incidenta u mostarskom naselju Tekija.

U drugom današnjem dvoboju BiH Premier lige koji je proglašen utakmicom visokog rizika Zrinjski je u Mostaru u gradskom derbiju slavio protiv Veleža s 2:1, a većih incidenata u najvećem hercegovačkom gradu nije bilo. Inače, zanimljivo je spomenuti kako nijedan mostarski autoprijevoznik nije uoči utakmice htio iznajmiti autobuse navijačima Veleža Red Armyju pa su se do stadiona pod Bijelim Brijegom morali prebacivati u autobusima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara