prebrisan mural jugoplastike

VIDEO Trideset metara od izbrisanog murala Jugoplastike stoji Hajdukov

VIDEO Trideset metara od izbrisanog murala Jugoplastike stoji Hajdukov
Foto/Video: Index

NAKON što su splitske gradske vlasti jučer uklonile mural posvećen Jugoplastici, reagirala je cijela Hrvatska, ali i regija.

Čitatelji Indexa bili su zgroženi brisanjem posvete najboljem europskom košarkaškom klubu u povijesti, ''izbrisani'' Dino Rađa poslao je žestok komentar, oglasila se i Torcida, a KK Split je zid dvorane na Gripama ponudio kao novi dom murala Žutih.

Jučer smo cijelo jutro pokušavali dobiti nekog od odgovornih u gradskim komunalijama u Splitu da nam objasni zbog čega je mural skinut i tko je te po kojem aktu donio tu odliku. Nismo imali sreće pa smo danas poslali upit direktno na ruke Damiru Ordulju, pročelniku Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu grada Splita.

Tražili smo da nam objasni po kojoj osnovi odnosno aktu je došlo do postupanja i micanja murala Jugoplastike te da nam da odgovori i hoće li onda biti uklonjeni i ostali murali, grafiti te bankomati koji se nalaze u povijesnoj jezgri Splita.

Jutros je reporter Indexa obišao stari dio Splita i snimio niz murala i grafita koji se netaknuti nalaze u blizini Dominisove ulice u kojoj se nalazio mural posvećen Jugoplastici.

Ako je sporno da autori murala Jugoplastike nisu smjeli intervenirati na zaštićenim površinama, zašto u istoj toj Dominisovoj ulici stoji veliki mural svetog Duje koji čuva Hajduk te nešto manji Torcide?

Na jednoj kući na Carrarinoj poljani, također u staroj jezgri, nalazi se mural posvećen ragbijašima Nade, Nepotova ulica puna je murala, a bankomati se nalazi po cijeloj staroj jezgri, čak i u samoj blizini Dioklecijanove palače. Hajdukovih murala ima po cijelom Splitu, što smo zabilježili u nedavnoj reportaži.

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara